Borosta

2011.03.29. 08:02

A kalap stílust ad viselőjének

Egy jó kalap erősítheti a férfi egyéniségét. A viselet egyáltalán nem lefutott, sőt, a fiatalok körében újra mind népszerűbb. Kalap sokféle van. Érdemes hát (k)alaposan átgondolni a választást, hiszen a kínálat óriási, nem könnyű megtalálni azt a fazont, amely tökéletesen illeszkedik a fej formájához, méretéhez és az arc karakterisztikájához. Hogy az öltözékről már ne is beszéljünk...

Horváth-Balogh Attila

- Maga a fejviselet így vagy úgy, de minden kultúrában jelen van - bocsátotta előre Sánta Tibor, az egyik nagykanizsai belvárosi kalapszaküzlet tulajdonosa. - Legfeljebb a forma lehet eltérő. De bárhogy is nézzenek ki a fejfedők, kettős funkcióval bírnak: egyrészt védenek az időjárási viszontagságoktól, másrészt pedig díszítenek. Az egyiptomi fáraók nemeszt hordtak, a többi előkelőség parókát, a kúp alakú kalap valószínűleg Kis-Ázsiából származik. A görögök hegyes tetejű fejfedőjét pülosznak hívták, útikalapjukat petaszosznak, a rómaiakét pedig pilleusnak. Utóbbi a szabadság jelképe lett, mert felszabadításakor ezt kapta a rabszolga - magyarázta.

 

A kalap viselete Németországban a X.-XI. században, Franciaországban pedig a XIV. században jött igazán divatba. A XV.-XVII. század kalapja a barett volt, amit a művészek viseltek előszeretettel. A XVII. századtól vált általánossá az úgynevezett római-saturno kalap, mely arról kapta a nevét, hogy a Szaturnusz gyűrűjére hasonlított a karimája. 1900 körül kezdték el hordani a férfiak a Girardi bécsi színészről elnevezett Girardi-kalapot, mely keskeny, vízszintes karimával készült. Érdekesség, hogy például már a XVI. században is létezett a cilinder, amely a XIX. században még utcai viselet volt, s csak aztán vált az estélyi öltözet részévé.

Sánta Tibor hangsúlyozta: a jó kalap akár 40-50 évig is megtartja a formáját, ellentétben a sapkával. Előbbi fejfedőt tehát egy életre vásárolja az ember.

 

- Rengeteg fajta kalap létezik, én például legalább 60- félét ismerek, de ez közel sem a teljes repertoár, hiszen a világ nagy, s mindenütt más és más a divat - magyarázta. - A magyar hagyománynak egyébként a gyapjúból vagy nyúlszőrből készült felel meg, ami népviseletünk része is. Az eredeti, a néptáncosok által ma is használt jellegzetes magyar kalapot máig sokan keresik, az összes hazai fazon ebből született. Egy időben nagy kedveltségnek örvendett az úgynevezett Surda-fazon, amely nevét a Forró szél című jugoszláv tévéfilmsorozat főszereplőjének kedves viseletéről kapta.

Sánta Tibor azt is elmondta: a kalapviselés nem korfüggő, ma már 15-16 évesek is kérik a javaslatát- körükben az X-faktor sztár Takács Nikolas által is viselt friss, lendületes forma hódít. Csak bőrből vagy nemezből sajtolva A kalapot viszonylag bonyolult formája miatt eredetileg egy darabból, csak bőrből, vagy nemezből sajtolva készítették. Létezik növényi rostokból fonott változat, Európában legismertebb ezek közül a szalmakalap. Az iparosodás után a technológia fejlődésével nagyon sok egyéb anyagot is felhasználtak: szövet, parafa, műanyag hab.   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!