Borosta

2011.03.13. 13:17

Generosa generális fajtája

Egy kevésbé ismert és elterjedt szőlő- és borfajtát ismerhetnek meg, a generosát. Most még nem az, de később lehet népszerű.

Silye Sándor

A székesfehérvári borklub vendége Sáfrán András csákberényi borász volt. A 9 bemutatott minta között kiemelten foglalkozott a generosával. Tavaly készített első ízben ilyen bort, de  Csákberényben Lepsényi Miklós is felfedezte ezt  a típust. A generosa magyar nemesítésű szőlőfajta, Biró Károlynak köszönhetően, aki az ezerjót és a piros traminit használta fel az új fajtához. Mások szerint Hajdú Endre és munkatársai nevéhez fűzhető e típus. A szőlő telet tűrő képessége a cserszegi fűszereshez és a rajnai rizlingéhez hasonlóan kiváló.

Bőtermő fajta. Sáfrán András tapasztalata alapján nem must-, hanem savfok szerint szüretelik. Borának illata a szőlővirágéra emlékeztet, finom savú, kellemes ízhatású. A borász  szerint mindez megfelel a mai borfogyasztó közönség igényeinek. Ami a gasztronómiát illeti: fehérhúsú sültekhez kísérőként, tárkonyos levesek előtt aperitifnek kiváló.  Ami a húsok fűszerezettségét illeti, elsősorban a zöldfűszereket kedveli e bor. Ha csak nassolni akarunk, akkor lágy, könnyű sajtokat javasol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!