Borosta

2011.04.05. 14:47

Súlyokkal birkózó - A pápai vasgyúró még egyszer elvakítaná a világot

Pápa - A becsület meg a szorgalom olyan, mint a jó szél: előrehajtja az embert! Andersen, a világhírű dán író szavait ajánlja a fiatalok figyelmébe Keszeg Norbert fekvenyomó-világbajnok, aki még harminchét évesen is rekorddöntésekre készül.

Polgár Tibor

A pápai sportember már tizenöt évesen bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, köszönhetően annak, hogy 50 kilogramm súlyt közel ezerháromszázszor nyomott ki állva huszonnégy óra leforgása alatt. Meggyőződése szerint minden sportnak a kitartás az alapja, és ha valaki kitartóan, szorgalmasan teszi a dolgát, az előbb-utóbb biztosan learathatja a munkája gyümölcsét. Norbi véleménye alapján a sport olyan, mint az élet, mindig előre kell tekinteni, és csak a tudásunk legjavát nyújtva szabad nekirugaszkodni a  feladatoknak.

- Kezdetektől fogva arra törekedtem, hogy kihozzam magamból a maximumot. Hétévesen kezdtem el birkózni. Kiváló eredményeket értem el, de mindig erősebb szerettem volna lenni. Tizennégy évesen találtam rá a súlyemelésre, azóta foglalkozom a súlyok legyőzésével. Egészen pontosan erőemelő, azon belül is fekvenyomó vagyok. Amennyire majd az egészségem engedi, lehetőleg életem végéig szeretném ezt a sportot űzni. 2003 nyarán én nyomtam itthon először háromszáz kilogramm felett, de a legjobb eredményem a 2004-es, németországi fekvenyomó-világbajnokságon 322,5 kiló kinyomásával kiérdemelt aranyérmem, amivel egy amerikai versenyző világcsúcsát döntöttem meg. De hoztam már haza Európa- és világbajnokságokról ezüstérmeket, bronzérmeket is. Azt még hozzátenném, hogy jelen pillanatban a miskolci Mészáros Lászlóval ketten vagyunk 140 kilós erőemelők az országban, akik ilyen nagy súlyokkal dolgoznak - állítja a pápai erős ember.

Norbi elmondja, a felkészülése gyakorlatilag  egész évben folyamatos, így bármikor készen áll egy újabb versenyre. Állandóan edzésben van, mindig javítani szeretne az eredményein. Még idén nekiugrik a Mészáros László nevéhez fűződő fekvenyomórekord megdöntésének.

- Amint lehetőségem adódik rá, tettekkel is alátámasztom a szavaimat, bebizonyítom, hogy még el tudom vakítani a világot. Viszont elsősorban jelkép szeretnék lenni a fiatalság számára. Azt szeretném, hogy a gyerekeim büszkék legyenek rám. Ugyanakkor most már jó lenne profitálni is valamit az eddigi pályafutásomból, abból a rengeteg energiából, amit a fekvenyomásra áldoztam. Külföldi, profi versenyeken szeretném megmérettetni magamat. Például az Egyesült Államokban nagyon népszerűek a fekvenyomó versenyek, amikben ráadásul rengeteg pénz van, ott mindez a sport mellett egy jól jövedelmező üzlet is egyben. Biztos vagyok benne, hogy eséllyel indulnék a tengerentúli versenyeken is. Sajnos azonban az út, a szállás, a doppingvizsgálat, a nevezés horribilis költségekkel jár, amit én egyedül nem tudok előteremteni. Tisztában vagyok vele, hogy mások is hasonló cipőben járnak. Rengeteg, amatőr körülmények között készülő, rendkívül tehetséges sportoló él Pápán, akik az anyagiak hiánya miatt nem tudják megmutatni magukat a külföldi versenyeken, pedig onnan akár érmekkel is hazatérhetnének. Úgy érzem, több megbecsülést, támogatást érdemelnénk, mivel a kiemelkedő teljesítmény kizárólag kemény erőfeszítésekkel, nagyon sok lemondással érhető el. Ráadásul egy-egy sikeres sportoló támogatása reklámérték szempontjából is kedvező vállalkozás, amit a határainkon túl már felismertek, sajnos itthon még nem - mutat rá Keszeg Norbert egy, az amatőr sportolók körében jól ismert problémára.

A visszavonulásnak még csak a gondolata sem fordult meg a fejében, mint mondja, akár negyven-negyvenöt éves korig komoly eredményeket lehet produkálni ebben a sportágban. Az biztos, ha támogatás, lehetőség adódna Norbi előtt, az évei nem gátolnák még Amerika meghódításában sem.

 

Fontos az ifjú sportolók támogatása

Keszeg Norbert az utánpótlás-nevelés keretein belül körülbelül egy éve foglalkozik fiatalokkal. Az egyik pápai edzőterem falai között nyolc-tíz ifjú sportoló pályafutását egyengeti, de bárkinek szívesen ad tanácsokat, aki a fekvenyomásról érdeklődik nála. Tanítványai között akad hölgy sportoló, de Pápán szolgáló amerikai katona is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!