Borosta

2011.04.29. 11:41

Személyes hangon a roséról

Négyrészes rosé sorozatunk zárásaként Sáfrán András csákberényi borász személyes vallomását olvashatják erről a borfajtáról.

Silye Sándor

"A rosét azért kedvelem, mert megfelel a mai ízlésviszonyoknak, amikor  az ízek hatása lett a fontos. Sokan gondolják ezt így, a többség egyre inkább a könnyebb borokat kedveli. A bor alkoholtartalma kevésbé lényeges, de azt sem tartom elképzelhetetlennek:  jólesik a nehéz világban e borok könnyedsége. Én akkor kedveltem meg a rosékat, amikor életemben először nagyon fűszeres csirkesülthöz ilyen bort kínáltak. Azt az élményt nem lehet elfelejteni, és azóta is minden roséban azt az étel-ital ízharmóniát keresem, ami akkor megfogott. A kékfrankos rosét kedvelem leginkább, de a cabernet francból készült ital is igencsak a kedvemre való. A kékfrankos általánosabb, a franc különlegesebb típus. Utóbbi valamivel savasabb,  van akinek ez pluszt ad, van akinek nem, van akinek tetszik emiatt az ilyen bor, van akinek nem. És még egy fontos érv a rosé mellett: ez a fajta kiváló a magyar specialitásnak  számító fröccshöz. Télen is, de főleg nyáron a nagy melegben!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!