Borosta

2011.04.16. 05:26

Wakeboard: a Balatonnál is hódít az új sportág

Már az uszodában is nagy népszerűségnek örvend a wakeboard, vagyis a hódeszka vízi verziója. Ám az extrémsport hívei, így a 23 éves siófoki Bakró Balázs alig várja a nyarat, hogy a szabadban is vízre tehesse deszkáját, ami a bikinis lányoknak is tetszik.

Benedek Bálint

Ennek tükrében már nem csodálkozunk azon, hogy a somogyi fiú még 2009 nyarán a nála hét évvel idősebb fotómodell, Bódi Sylvi szívét is meghódította. S, bár a románc mindössze egy verseny hétvégén keresztül tartott, azt leszögezhetjük, hogy a wakeboardos fiúkat a legszebb lányok sem utasítják vissza.

Bakró Balázs, akivel a kanizsai uszodában a különleges extrémsportnak rendezett viadalon találkoztunk, azt is hozzátette: ez a sport uniszex, hiszen már a gyengébbik nem képviselői is ügyesen lovagolják meg a hullámokat. Persze, nagyobb motivációt jelentene nekünk – így Balázs –, ha apró fürdőruhában biztatnának bennünket a partról.

– Gyerekként nem hatott meg túlzottan a deszkázás, viszont a motorcsónakos vízisízés nagy buli volt – folytatta Balázs. – S mivel sokat keveregtem a sóstói Bamboo sziget kötélpályájánál, többször csúsztam. Aztán a kezdeti nehézségek után – a partról hirtelen megrántott a kötél és fejjel vagy épp hassal landoltam a vízben – a legjobb akartam lenni. Nagy szerencsém volt, hisz jó társaság kovácsolódott össze, akikkel a pályán kívül együtt buliztunk a tóparton, vagy éppen a Balaton partján fűztük a lányokat. Bevallom, nagyon tetszett az a fajta élet, ám ezt az állandóan fejlődő extrémsportot sem szerettem volna elhanyagolni.


Bakró Balázs általában korán reggel és este, de még sötétedés előtt gyakorol a legtöbbet. Mint elmondta: a wakeboard manapság már akkora népszerűségnek örvend a Balatonon, hogy nem túlzás: nyáron szinte pezseg a víz ettől. A fiatalok rendszerint sorban állnak a parton és egymás kezébe adják a kötelet.

– Aki kitartó, van ritmusérzéke, s esetleg snowboardozott, sőt, a kezdeti bukások sem tántorították el a siklás élvezetétől, az biztos megmarad a sportban – folytatta Bakró Balázs. – Egyelőre nagyobb balesetről nem tudok beszámolni, bár az eléggé kellemetlen érzés volt, amikor váratlanul belevágódtam a vízbe és beszakadt a dobhártyám.

A siófoki Bakró Balázs ez idáig két magyar bajnoki címet szerzett, a junior világbajnokságon 5. helyen végzett, s több nemzetközi sikert könyvelhetett el. Ezek közül is egy szlovéniai viadalra a legbüszkébb, ahol a vadvízi evezősöknek fenntartott pályán felfelé kellett teljesíteni a távot.

– Na, az nagyon durva volt – tette hozzá a fiatal wakeboard versenyző. – Miközben általában a sima vízfelülethez vagyunk szokva, most fodrozódtak a hullámok, sőt, korlátokat is elrejtettek a szervezők. Izzasztó csata volt, de megérte, hiszen második lettem, jövőre ismét megrendezik. Az biztos, hogy azon is ott leszek!

Imádja a veszélyes helyzeteket, de a pályán helyén van az esze, ugyanis egy viszonylag nagy sebességnél elrontott gyakorlat könnyen súlyos sérülést okozhat. Látott már nyílt lábszárcsonttörést, egyéb töréseket, de ezek nem gyakoriak. Ebben a sportban is vannak alapvető biztonsági szabályok, amiket be kell tartani.

– Az uszodában épp ezért csak a rutinosak indulhattak – így a fiatal sportoló. – Itt a medence rövidsége miatt nem fér bele a vagánykodás. A profik imádják az ilyen versenyeket, ugyanis az embernek olyan érzése van, mintha a vízen gördeszkázna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!