Borosta

2011.05.14. 05:06

A modern földgömbök érintésre beszélni kezdenek

Ma már nemcsak okostelefonok, hanem okosföldgömbök is léteznek. Ez utóbbiak játékosan közvetítik az aktuális geográfiai és történelmi adatokat használójuk felé.

Bajdó Bettina

Talán nincs is olyan háztartás Magyarországon, ahol ne lenne legalább egy világtérkép vagy egy világatlasz. A földrajzot kedvelők lakásából pedig nem hiányozhat a földgömb sem. A mai modern földgömbök külsőleg hasonlítanak a 20 évvel ezelőtt használt társaikhoz, ám van  a nagy különbség is közöttük: a modernek már beszélni is tudnak. Az úgynevezett okos földgömbök játékosan közvetítik az állandóan aktuális geográfiai és történelmi adatokat használójuk felé.
 
Ma már a világ húsz nagyvárosáról kapható az a  különleges földgömb, amelyen csak meg kell nyomni azt a látványosságot, amelyikre kíváncsi az ember, és máris hallhatók az információk. Első pillantásra egy átlagos földgömbnek tűnhet, ám megnézve kiegészítőit, az érintésérzékeny tollat, a CD-t, az USB-kábelt, már sejteni lehet, hogy különlegességről  van szó. Nem elég ugyanis, hogy az országok földrajzával és történelmével kapcsolatos adatok folyamatosan frissülnek, a földgömb még beszél is - egyelőre - nem magyarul.

A földgömb kétféle üzemmódban használható, ám mindkettőnél fontos kiegészítő az érintésérzékeny toll, amely akkor jut szerephez, ha a földgömbhöz érintik. Ilyenkor ugyanis megszólal egy hang, s elmondja mindazt, amit a megérintett országról tudni érdemes, beleértve a földrajzi, valamint történelmi tényeket is. 
Minthogy a földrajz és a történelem ismeretei időnként változnak, ezért a gömb ismeretanyagát egy USB-kábel és egy szoftver segítségével  frissíteni lehet az internetről. Az okos földgömb másik üzemmódja, ha lehet, még szórakoztatóbb, többféle kvízjátékot kínál ugyanis. 
 
A beszélő földgömböt szoftver segítségével frissíthetjük is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!