Borosta

2011.05.05. 05:37

Gianni: Szeret a Jóisten, időben kaptam tőle egy pofont

- Úgy gondolom, a férfi bátor fajta, próbálja mutatni, mennyire bírja a fájdalmat, közben nem hajlandó észrevenni az egyértelmű jeleket. A nők egy kicsit érzékenyebbek, jobban odafigyelnek magukra és azokra, akiket szeretnek, rájuk könnyebb hatni – mondja Gianni Annoni műsorvezető, étteremtulajdonos, aki nemrég csatlakozott az Érthetően az egészségért mozgalomhoz.

Matolcsi Renáta

A több mint tíz éve, Olaszországból hazánkba érkezett sármos műsorvezető egy kampány keretében járja az országot, és mindenkivel boldogan elbeszélget, aki kíváncsi arra, ő hogyan vélekedik az egészséges életmódról. Mint mondja, az emberek sokat olvasnak, hallanak a különböző témákról, de hogy mi okozza a problémákat, és hogyan lehet azokat megelőzni, arról nem lehet eleget beszélni.

- Tudom, hogy ebben a rohanó világban folyton bizonyítani és hajtani kell, de saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy a stressz mennyire felőrli az embert. Úgy látszik, engem szeret a Jóisten, mert még időben kaptam tőle egy jó nagy pofont – mondja a rá jellemző vidámsággal, de érezni a hangján a komolyságot.
- Kilenc hónapja abbahagytam a dohányzást. Nem tagadom, volt egy időszak, amikor több, mint két doboz cigarettát elszívtam egy nap. Húsz évesen szoktam rá, füstöltem a kávé mellé, aztán a stresszes életmód miatt már egyre több fogyott. Végül egyik napról a másikra letettem. Nem mondom, hogy nincsenek pillanatok, amikor hiányzik, de meg tudom állni, hogy ne gyújtsak rá. Kezdetben még ott volt a kezemben, de nem gyújtottam meg, csak úgy rágicsáltam, amolyan pótcselekvésként. Két szörnnyel kell ilyenkor megküzdeni, az egyik a nikotinfüggőség, ami két-három hét alatt elmúlik, a másik, a feszültségoldás, a függés, ami pszichés dolog. Nem könnyű, de ha ezeket le tudod győzni, nyertél.

Gianni korábban sokat sportolt, lételeme a mozgás. Kedvence a foci, de most vett egy biciklit és kipróbálta a pilatest is.
- Az energiákkal, ami bennem van, valamit kezdenem kell. Sokat olvasok, relaxálok, ez is egyfajta módszer arra, hogy rendet rakjak magamban, meglegyen bennem az egyensúly. Így most már remélhetőleg elkerülnek az egészségügyi problémák.

A mindig ezer fokon égő olasz fiatalember egy kis pihenőt is beiktat az életébe, hamarosan az Egyesült Államokba utazik: egyik barátjával autót bérelnek és nekivágnak az országnak. Amikor számon kérem tőle, hogy akkor már énekelni sem halljuk mostanában, mondjuk a Mambo italiano-t, felnevet.

- Hát, valamikor, valahol biztos fogok, de A Nagy Duettben már nem hiszem. Pedig elárulom, ez a szám is rajta volt a listán, esküszöm elénekeltem volna, ha Cinivel továbbjutunk. Nem így alakult. Igaz, mondtam az énektanárunknak, Csík Sanyinak, hogy ha visszajövök Amerikából, veszek tőle néhány leckét. A döntő idején valószínűleg Olaszországban leszek egy egyetemista találkozón. Minden csoporttársam hazajön erre az alkalomra, bárhol is él a világban. Sokan biztos családostul érkeznek, még az is lehet, hogy én leszek az egyedüli szingli, de hát ez van.


Gianni azért nem bánkódik, szereti társaságban múlatni az időt, hétvégén barátaival például kilátogatott a budai várban megrendezett pálinkafesztiválra is.
- Úgy gondolom, mint mindenben, az ivásban is lehet, sőt, kell is mértéket tartani, nem szabad átesni a ló túloldalára. A szüleimtől azt tanultam: addig igyál, amíg nem felejted el, hogy ki vagy. És még egy: soha senki ne üljön autóba, ha ivott, hívjon taxit, vagy legyen valaki mellette, aki hazaviszi – teszi hozzá Gianni, aki a Balatont, a vakációs-feelinget is imádja. Ő is egy tó, a Lago Maggiore mellett nőtt fel.

Az olasz éttermet üzemeltető Gianninak határozott véleménye van a dohányzást szigorító törvényről is:
- Olaszországban már korábban megtiltották az étteremben való dohányzást, és egyet is értek azzal, hogy ahol ételt szolgálnak fel, ott ne lehessen rágyújtani. Ám a dohányosokat sem kellene úgymond lenézni, elítélni. Nekik van egy szenvedélyük, ők semmivel sem kevesebbek, mint bárki más - mondja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!