Borosta

2011.07.01. 16:12

Az ősök nyomában - András olasz ízekkel várja a vendégeket

Olasz ízek, olasz alapanyagok, egy aprócska részlet a múltból - ez fogadja abba az étterembe érkezőket, melyet Horváth András álmodott meg. A helyen egykor dédnagyapja irányította a gőzmalom munkálatait.

Bajdó Bettina

Jövő hónapban már kétéves lesz az étterem, gyorsan elszálltak az elmúlt hónapok, nagyon sok munkát fektettünk Nikivel, a párommal a vállalkozás beindításába - mondja Horváth András, vagy ahogy mindenki ismeri, Bandi. 

- Régebben is nagyon sokat jártam Olaszországba, az ottani éttermekbe, s mindig élveztem az olasz konyha ízeit. Már korábban is megfogalmazódott bennem, hogy jó lenne itthon is olyan éttermet nyitni, ahol a vendégek megízlelhetik az olasz konyha remekeit. Vártam a lehetőségre, mely szerencsére meg is adatott. Az étterem nyitása óta fontos, hogy olasz ízek kerüljenek az asztalra, kéthetente járok alapanyagokért Olaszországba. -

Bandi nyolc éve működtet autószervizt a fő út mellett. A szerviz szomszédságában kiürült egy épület, egy ideig nézegette, majd kapva kapott a lehetőségen, megvalósította közös álmukat.

- Egykor gőzmalom állt ezen a területen - folytatja Horváth András, ahol ma étterem működik, ott volt a kiszolgáló épület. - A dédnagyapám egykor főgépész volt a malomban, így régre nyúlik vissza a család kötődés. Mindig törekedtem arra, hogy minél több dolgot megőrizzek a múltból, az építés során is figyelembe vettem az épület egykori funkcióit. Számomra fontos volt, hogy ezek megjelenjenek az átalakítás után is. A lépcsőkorlát és a lépcső például az eredeti épületből maradt itt. A falakat régi, helyi fotók díszítik, ezek nagy része a családi fotóalbumból került elő. Akár egy kisebb várostörténeti kiállításnak is nevezhetnénk, sokan bejönnek az utcáról is, hogy megcsodálják a képeket. Nagyon sok munkám van ebben az étteremben. Amit itt látnak a vendégek, annak a nagy részét én álmodtam meg. Például a kemence is az én utasításaim alapján épült, s az étterem elszívórendszeréhez is hozzátettem a szaktudásom. -

Elárulja, tősgyökeres körmendi, már a nagyszülei is Körmenden éltek. Ide járt iskolába, itt szerzett esztergályos képesítést is. Hozzáteszi azt is, hogy gyakorlati idejét 30 évvel ezelőtt pont ezek között a falak között töltötte, ott, ahol ma éttermet vezet. Aztán később autószerelési és vendéglátói képesítést is szerzett.

- A gyakorlati időm alatt nem is gondoltam arra, hogy egykor főnökként ülök majd a saját éttermemben - teszi hozzá a tulajdonos. - Húsz éve vagyok vállalkozó, mindig komolyan vettem a munkám. Hiába vagyok főnök, nem lazsálok, reggel nyolcra jövök dolgozni, s este nyolc-kilencig itt vagyok. Ha úgy látom, hogy sok a munka, akkor besegítek a konyhán vagy a pultban, ha nincs pörgés, akkor az asztal mellől figyelem a munka menetét. Nyáron sosincs megállás, így nem hiszem, hogy a családdal a következő hónapokban el tudok menni nyaralni. De azért mindig szakítok időt rájuk, hétvégén próbálunk közös programokat szervezni. Most kevés az időm, mert még egy üzletet nyitok a város központjában, most készül a gyorsétkezdém. Hasonló lesz a kínálat, mint az étteremben, viszont sokkal kisebb helyen fogadjuk majd a vendégeket. Mint már említettem, egész nap elfoglalt vagyok, így nincs időm hobbikra. Szeretem a hasamat és az olasz ételeket, így a munkám egyben a hobbim is. Kedvencem a pizza, abból is a sonkásat kedvelem leginkább.

KÖZPONTI SZEREP A GAZDASÁGBAN

Az étterem a nevét az 1800-as évek végétől itt működő, Körmend gazdasági életében központi szerepet betöltő malom épületegyüttesről kapta. Több malom is működött a városban. Pár évvel ezelőtt a Berzsenyi Dániel és a Mónus Illés utca által határolt üres területen csatornaépítési munkálatok közben értékes középkori leletekre bukkantak. Megtalálták és feltárták a középkori uradalmi malmot.  Ezt a leletet régészek vizsgálták meg, majd azóta vissza is temették. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!