Borosta

2011.07.23. 10:06

Félelem nélküli harc a ketrecben - Spártai katonának vagy gladiátornak érezheti magát

Pápa - Az MMA, vagy közismertebb nevén a ketrecharc a legkeményebb, egyúttal a leglátványosabb küzdelmeket eredményezi a küzdősport világában. Az ókori gladiátorokat idéző, már-már emberfeletti fizikai igénybevételeknek megfelelő MMA-harcosok szűk körébe tartozik a pápai Farkas Péter.

Polgár Tibor

Az MMA dinamikus fejlődésében és egyre nagyobb teret nyerő népszerűségében valójában nincs semmi meglepő. Egy küzdősportos számára az úgynevezett ketrec-harc jelenti a csúcsot, a legtisztább, legkevesebb szabállyal béklyózott küzdelmet, míg a közönség ekkor láthatja a legsúlyosabb pofonokat, rúgásokat, illetve a legfájdalmasabb szorító, feszítő és fojtó technikákat. Ráadásul olykor néhány csepp - vagy éppen valamivel több - vér is színesíti mindezt, nem véletlen tehát, hogy akárki nem léphet ringbe egy MMA-mérkőzésen. Farkas Péter jókora küzdősportos tapasztalattal a háta mögött, elismert versenyzőként vágott bele a ketrecharc világába.

- 1998 őszén léptem be először a Fighting Force SE edzőtermébe. Kasza László vezette az edzéseket, és a mester azonnal megjegyezte, hogy erős a fizikumom, jó thaibox-harcos válhat belőlem. 1999 márciusában az első versenyemen rögtön az akkori thai box magyar bajnokkal kerültem szembe. Ugyan pontozásos vereséget szenvedtem, de innentől egymást érték a sikereim, és év végén a thai box magyar bajnokság döntőjében is győzedelmeskedtem. 2000-ben, illetve 2001-ben ismét magyar bajnok lettem, aztán sorban jöttek a külföldi mérkőzéseim is - idézte fel a kezdeteket a pápai MMA-harcos, aki azóta egy thai box szakosztályt is elindított Győrben.

A Vér kötelez elnevezésű 2005-ös pápai nemzetközi ketrecharcgálán került sor Péter MMA-s debütálásra, ahol egy fejre mért térdrúgással, kiütéssel győzte le osztrák ellenfelét az első menet első percében. És a sikertörténet további rangos mérkőzésekkel és diadalokkal folytatódott, többek között egy thai boksz Európa-bajnoki második hely is felkerült az akkor már magyar válogatott kerettag pápai küzdősportos dicsőséglistájára.

- 2008-tól kezdve edzői sikerekkel is büszkélkedhetek. Egy évvel később, egy rendkívül sikeres időszakot lezárva kiléptem a Fighting Force SE-ből, és csatlakoztam a Korpics Gábor vezette Pápai Koko Gym KSE-hez. Új klubom első pápai gáláján MMA magyar bajnoki övet vívtam ki magamnak. A ringbe történő belépés egyszerűen leírhatatlan érzést nyújt számomra, különösen a hazai, pápai közönség előtt, akiknek ezúton is köszönetemet fejezem ki a kitartó és lelkes buzdításért. Abban a pillanatban egy hatalmas adrenalinbomba robban bennem. Persze ez csak egy adott momentum, másnap már jönnek a szürke hétköznapok, és ugyanúgy csak egy vagyok a tömegből, mint bárki más - fogalmazott Farkas Péter. Hozzátette, számára a ketrecharc varázsát a küzdelem életszerűsége jelenti: hosszúak a menetek, kisebbek a kesztyűk, és az ember úgy érezheti, mintha egy spártai katonához vagy egy gladiátorhoz méltóan küzdene.

A pápai fiatalember meglátása szerint egy leendő MMA-harcosnak rendelkeznie kell valamilyen küzdősportos múlttal, emellett pedig más stílusok megtanulásával a komplex álló- és a földharcra is fel kell készülnie.

- Az MMA-ban sokat számít a technikai tudás, viszont fontosabb a fizikai fölény, és még fontosabb a szív, ami rendületlenül visz előre - úgy érzem, nekem ez utóbbiból van a legtöbb. Napóleon mondta egyszer: "Aki fél a vereségtől, azt le is győzik." Nem szabad félni a ringbe lépéstől sem. Ugyan egy kicsit még a legnagyobb versenyzők is tartanak az ellenféltől, de az első pofon elcsattanása után mindez már a múlté, és csak a küzdelem számít. Nagy céljaim sosem voltak, nem vagyok telhetetlen. Teszem a dolgomat, készülök a következő kihívásra és edzéseket tartok. Hogy meddig lehet ezt a sportot űzni? Erre csak tréfásan azt tudom mondani: ez olyan, mint egy társasjáték, nullától 99 éves korig játszható. A küzdősport az életem része, és az is marad, ameddig világ a világ - zárja gondolatait a ketrecharcos Farkas Péter.

A kevert harcmodor új szabályrendszere

Az MMA (Mixed Martial Arts) tulajdonképpen egy szabályrendszer, amely a küzdősportok széles skáláját engedélyezi a versenyzőknek. Farkas Péter jellemzése alapján az MMA a karate, a kempo, a kick box, a thai box stílusjegyeit ötvözi a judo és a jiu jitsu szabályrendszereivel: így jön létre egy kevert harcmodor, ami ütő, rugó, valamint földön birkózó küzdelemhez vezet. Ez a szabályrendszer a mai formájában 1993-ban jött létre az Amerikai Egyesült Államokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!