Borosta

2011.07.01. 18:22

Kékkel jelölt utak vándorai

Nagyvázsony, Bodajk - A kék túra ünnepi emléktúrázói június 28-ától július 3-áig a Bakony szépséges vidékein vándorolnak. Várják a csatlakozni vágyó, kitartó turistákat!

Kővári Gabriella

 

Ünnepet ülnek, azaz ünnepi útvonalat járnak be a hazai túrázók az elkövetkező hetek során. A Magyar Természetbarát Szövetség ugyanis ötven éve, 1961-ben vette át az Országos Kéktúra szervezését és irányítását a Budapesti Lokomotív Sportegyesület természetjáró-szakosztályától. Ebből az alkalomból jubileumi vándorlást szerveztek a túra teljes útvonalán, amelynek Fejér megyét is érintő, Nagyvázsonytól Bodajkig tartó szakaszát a megyei természetbarát szövetség kedden vette át, és vasárnap adja tovább a Komárom-Eszergom megyeieknek.
A kéktúra  fákon, oszlopokon, épületeken ezeregyszáz kilométeren át folyamatosan felfestett kék sávval jelzett útvonal, s - mint azt Rockenbauer Pál ismert filmjéből tudjuk -, éppen másfélmillió lépést számlál.
- Nagyon hangulatos kis csapat jött össze, vannak köztünk olyan, minden lépésre elszántak, akik  Írott-kőtől Hollóházáig immár sokadszorra mennek végig a teljes útvonalon, és nem is olyan fiatalok már: hetvenöt-nyolcvan évesek - számolt be Kondor Attila, a Székesfehérvári Városi Természetbarát Szövetség elnökségi tagja a kékkel jelzett utakat bejáró csapattársainak élményeiről. Bánatára ő most nem tarthatott velük. - Mintegy száznegyven kilométer jut  ránk a stafétában. Szombaton Zircről indulunk Kisgyónba, amely az ország egyetlen összefüggő természetbarát telepe. Útba ejtjük a Tési-fennsíkot, a Római-fürdőt és a Gaja-szurdokot, e két utóbbi bekerült  egy internetes lap felmérése szerint  hazánk hét természeti csodája közé.
Bárki, bármikor akár csak egyetlen  napra is csatlakozhat. Két állandó telefonkapcsolatban álló kísérő gondoskodik a biztonságról, a csomagokat pedig külön autó szállítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!