Borosta

2011.08.02. 07:14

Penge, gyanta, lézer?

Pengével vagy géppel borotválkozzunk? Elvileg bármelyiket választhatjuk, ám hogy igazán jól döntsünk, nem árt meghallgatni egy, a bőr titkait jól ismerő szakember véleményét.

Szalabán Attila

Ül a borotválásra váró fehér bőrű férfi a trópusi sziget homokjában, buzgón nedvesíti a szakállát, miközben a borbély vigyorogva feni félméteres bozótkését. Mindenki emlékezhet a reklámra – ám remélhetőleg senki nem kapott kedvet tőle karddal borotválkozni.

– A szőrt egy férfi pengével tudja a lehető legjobban, legmélyebben lehúzni, ekkor lesz a legsimább az arc – árulta el Végh Judit nagykanizsai kozmetikus. – Szőrnövési rendellenesség esetén persze kialakulhat gyulladás, ilyenkor speciális krémekkel kell kezelni a bőrt.


A szakember rámutatott: a villanyborotva nem teljesen húzza le a szőrt, egy kis borosta mindig marad. Ettől a gépi borotválkozást választó férfiak szakálla gyorsabban növőnek tűnik – pedig valójában a szőr növekedési üteme nem változik.

– Az indiánok hagyományosan még ifjú korban, csipesszel távolították el az arcszőrüket – hallottuk Végh Judittól, aki elárulta azt is: személy szerint a pengével borotválkozókat tartja férfiasabbnak. – Ettől lett az arcuk kivétel nélkül sima. További módszerek is léteznek: egyrészt lézerrel is el lehet távolítani a szőrt, másrészt még ifjú korban gyantával. Ez utóbbit azért érdemes minél fiatalabban elvégeztetni, mert később, amikor már megerősödnek a szőrtüszők, nagyon fájdalmas lehet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!