Borosta

2011.09.10. 15:25

A bajnokság hangja

Budapest - Éveken át járt a jogi egyetemre, doktorátust nem szerzett. Nem is bánja különösebben, amúgy sem érdekelték túlzottan a paragrafusok, ő a televíziózásban találta meg az élet értelmét. A Bajnokok Ligáját ő közvetíti hosszú évek óta.

Horog László

Lassan két évtizede, az 1993-as idényben mutatkozott be a legrangosabb európai sorozaton, azóta alig akadt idény, amikor a BL nem az ő hangjával jutott el a honi háztartásokba. 2003-tól bárki is a jogtulajdonos, őt kéri fel a találkozók kommentálására.

Fejből emlékszik az összes találkozó eredményére - azt mondja, a mérkőzések mindegyik fontos momentuma előjön, rövid gondolkodás után-, a bemutatkozást egy 2:0-s hazai győzelemmel végződött Barcelona-Monaco összecsapás jelentette.

A különböző helyszínekről 150-szer jelentkezett be, a budapesti stúdióból, a tévé képernyőjét figyelve további száz mérkőzést mondott alá. Amikor arról faggatom, akadnak-e kedvenc találkozói, a magyarok szerepléseit említi. Még akkor is, ha ezek kivétel nélkül vereséggel végződtek.
 
- A Fradi 1995-ös szereplését nem csak én közvetítettem, de részt vállaltam benne. Az egyetlen, zürichi, Grasshoppers feletti 3:0-s győzelmet Knézy Jenő közvetítette, Faragó Ricsi Madridba utazhatott, én Amszterdamban jutottam szóhoz, 4:0-s vereség lett a vége. Két évvel ezelőtt a Debrecen mindegyik meccsén dolgoztam Méhes Gábor kollégámmal, a Loki az összes összecsapását elbukta.

Elmondhatom, ott voltam azon a meccsen, amely a legtöbb gólt hozta a sorozat történetében, a MonacoLa Coruna találkozón, amely 8:3-ra végződött. A legnagyobb különbségű győzelmet, a Liverpool-Besiktas, 8:0-ra végződött derbit szintén a helyszínen figyelhettem, valamint láttam minden idők leggyorsabb gólját, Roy Makaay lőtte egy Bayern MünchenReal Madrid derbin, tíz másodperc elteltével beköszönt.


 
A legtöbb összecsapást Milánóban tekintette meg, tizenötször járt az északolasz nagyvárosban, ami abból fakad, hogy két nagycsapat, az Inter és az AC Milan székhelye itt található. A sorban London következik, amely  az Arsenal és a Chelsea gárdájának otthona. Amikor kedvenc futballistájáról faggatom, hirtelen nem tud választani. Azt mondja, amikor kezdte, Romario, Del Piero, Sztojcskov volt a sztár, következett Ronaldo, Ronaldinho, Zidane, Sevcsenko, majd eljutott Messihez és a jelen többi nagyágyújához. Mindegyik, BL-ben szerepelt világnagyságot látta élőben. Három olyan finálét rendeztek, amelyet nem egyedül közvetített, 1994-ben, Faragó Richárddal megosztva dolgozott, az első játékrészben Hajdú B. István ült a mikrofonhoz, szünet után pedig kollégája. 2001-ben Zombori Sándorral - az egykori válogatott futballista szakkommentátorként segített - osztozott a dicsőségen, 2010-ben Méhes Gáborral egyszerre vitték a szót.

Hajdú 2001 óta hat csatornának is dolgozott, mindössze egy fináléra került sor, amelyen nem volt jelen. 2009-ben akkori munkáltatója csak másodközlésre szerzett engedélyt, nem látta indokoltnak, hogy a csúsztatva adásba kerülő találkozót a helyszínről kommentálják. Amikor megjegyzem, ebből az következik, hogy a jogtulajdonos változik, ám ő marad örök, elmosolyodik. Azt mondja, ennyi év után is izgalommal vár minden egyes összecsapást. Kalandok minden szezonban akadtak, mégis mindössze egyetlen összecsapásra nem ért oda.

Kedden egy Barcelona-Milan rangadót tekintett meg, másnap a Dinamo Kijev-Real összecsapáson lett volna jelenése, de akkora köd volt az átszállásnál, Amszterdamban, hogy nem tudott eljutni az ukrán fővárosba. A meccs időpontjában a holland város repterén ücsörgött, s szállása nem lévén, ott is töltötte - nem túl kellemesen - az éjszakát. Másnap, a menetrendnek megfelelően elment Kijevbe, hogy onnan hazatérhessen Budapestre.  

Nyári olimpiáról négyszer közvetített. Háromszor az MTV-nek, legutóbb, Pekingben a Magyar Rádiónak dolgozott, járt foci Eb-n 2000-ben, vb-n 2006-ban, az álma az, hogy a 2014-es, brazíliai világbajnoksá- gon közvetíthessen. Nem volt még a dél-amerikai országban, azt mondja, három év múlva szívesen bejelentkezne a Maracanából,  a Brazília-Magyarország nyitómeccsről. Amikor a futball-világbajnokság  döntőjét hozom szóba, ezt a párosítást nem meri említeni. Az azért túlzás lenne. 
 


 

Időben felmérte, hol mire lenne képes

Hajdú B. István a Ganz-Mávag ificsapatában futballozott fél évet, jól látott a pályán, ügyes volt, ám számára a játéktér túl nagynak bizonyult.  Gyorsan felmérte, élvonalbeli játékos nem lehet, az alacsonyabb osztályban való szerepléshez pedig nem érzett kedvet.  1989-ben kezdte a jogi egyetemet, ezzel párhuzamosan a sportriporter-iskolát, rövidesen az MTV-hez került, előbb külsős, majd belsős lett. A jogon  négy félévet letudott, de munka mellett nem volt sem ideje, sem energiája, ezért abbahagyta tanulmányait. 2004-ben nősült, neje az MTV ismert híradósa, Regöly-Mérei Krisztina, kisfiuk Hajdú Balázs.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!