Borosta

2012.09.06. 10:26

Magyarok a világ legnagyobb sarkkörön túli trekkingjén

Veszprém - Befejeződött a Fjällräven Classic, a világ egyik legnagyobb és legszebb sarkkörön túli trekkingeseménye.

Gajdos József

A több mint 20 országból összegyűlt extrém kalandtúrázó táborát ezúttal egy nyolctagú magyar csapat is erősítette; ebből hatan - két nő és négy férfi - sikeresen teljesítették a távot. A túra a svéd Lappföld egyik legészakibb városából, Nikkaluoktából indulva a vad hegyi vidéken, a híres Kungsledenen, vagyis a Királyok útján keresztülvágva - 110 kilométeres gyalogtávot teljesítve - Abiskóban ért véget.

A túrázók saját magukra hagyatkozva, térerő nélkül, helyenként köves-sziklás, másutt ingoványos, elhagyatott területeken áthatolva kellett hogy teljesítsék a távot - nyilatkozta dr. Palkó Zsolt, a magyar csapat egyik tagja, a The Explorer Society elnöke.  A túrázók magukkal vitték az öt-hét napra való teljes felszerelésüket, élelmüket, túrasátrukat. Mivel szinte sehol sem működtek a mobiltelefonok, és autóval elérhető utak nincsenek, ezért a legnagyobb kihívást a jó erőbeosztás és a változó nehéz terepviszonyok jelentették a rénszarvascsordákkal és sarki fénnyel övezett vad vidéken.

A csaknem 2300 fős nemzetközi mezőnyből kétszázan voltak kénytelenek sérülés vagy fáradtság miatt feladni a távot, őket mentőhelikopterrel vitték biztonságos területre. A sarkkörön túli túrán a magyar csapat kiválóan teljesített.

- Fontolgatjuk, hogy a zord és extrém téli viszonyok között szervezett kutyaszános Fjällräven túrán is megpróbáljuk majd öregbíteni a magyarok hírnevét - számolt be dr. Palkó Zsolt a terveikről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!