Bulivan

2010.05.09. 09:19

Stíluskavalkád a Lővérekben

A kultúrák találkozásaként definiálható VOLT Fesztivál felhozatalában idén sem kell csalatkoznia a zenei szempontból magát nyitottnak tartó látogatóknak. A Prodigy, a Massive Attack ugyanúgy bazsevál majd a soproni dzsemborin, mint az örökifjú Billy Idol vagy épp a francia elektromágus Air duó.

Szabó Péter Dániel

Csúnya közhellyel élve repül az idő, hiszen idén már a 18. alkalommal rendezik meg a VOLT fesztivált a hűség városában. A Lővér-kempingben tartott, szép lassan a legnagyobb magyarországi vidéki fesztivállá növekedett bulira idén 80 ezer embert várnak a szervezők, s már azt is tudni lehet, hogy milyen nevekkel szeretnék ezt a nagy számot összegyűjteni.

A nagyszínpadon fellép például a rock and roll-legenda Billy Idol, akinek megszámlálhatatlan, mára klasszikussá érett sláger fűződik a nevéhez, a Rebel Yelltől a Shock to the System-ig, de nagy erőkkel készül arra, hogy idén újra meghódítsa a világot. Szintén a VOLT főműsoridős vendége lesz a trip-hop mozgalmat útjára indító, stílusteremtő Massive Attack. A világ legegyedibb hangulatú elektronikus zenéit előállító csapat 2010 februárjában új albummal jelentkezett, hogy ismét felejthetetlen "atmoszféra-tripre" invitálja híveit, ez alkalommal Sopronban.

És persze a Prodigy, akik szinte már hazajárnak Magyarországra. Keith Flinték buliját két évvel ezelőtt már végigtombolhattuk Sopronban, s a derék fesztiválozók azóta követelik őket vissza, hogy az akkori telt házas koncertet megismételjék. Nem szabad kihagynunk a felsorolásból a Párizsból érkező elektro-művészeket sem. Az Air legénységének egyedi muzskáját felesleges méltatni, legyen elég annyi, hogy innovatív munkásságuk csak a világ első számú popreaktoraként jegyzett Kraftwerk renoméjához mérhető.

Persze a VOLT igazi finomságait nem a nagyszínpadon kell keresnünk, sokkal inkább a kisebb helyszíneken. A látogatók kívánságlistáját például jó ideje egy utcazenész vezeti. Dub FX a világ leghíresebb utcai muzsikusa: egy igazi YouTube-világsztár, akinek dalait sokmillióan megnéztek már a hálón. A zseniális fiatalember zenéjéhez loop és effekt pedálokat használ, ezekkel keveri össze a saját beatbox, vokál, baseline és énekrap hangjait, amelyek egymásra épülő rétegekként, olyan hatást keltenek, mintha egy teljes zenekar játszana.

Ha ez nem elég, elmondjuk, illetve leírjuk, hogy az észak-amerikai klubkultúrát a kilencvenes években megreformáló Tiga is pakolja majd a lemezeket a Lővérekben, no meg a drum and bass rajongók által félistenként tisztelt Andy C is celebrál majd egy bulit.

Ha keményebb zenére vágyunk, akkor is a VOLT a célpont, hiszen a New York-i hardcore úttörőjeként ismert Agnostic Front is a húrokba csap majd, hogy a teljes magyar zenei élvonalról (Ákos, Quimby, Kispál és a Borz, Tankcsapda, 30 Y, Irie Maffia, Belga, Vad Fruttik stb.) ne is beszéljünk.

És akkor a ráadás, merthogy ez még korántsem minden. Tavalyi nagy sikert arató performanszaik után Magyarország legnagyobb stand up-dumagépei ismét mikrofont ragadnak, hogy velőtrázó szövegeikkel túráztassák meg a fesztivál közönségét. Az idei rekeszizom maraton többek között Badár Sándor, Hadházi László, Kőhalmi Zoltán és Beliczai Balázs irányításával zajlik, most először naponta két órában két-két dumás vár majd mindenkit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!