Bulivan

2011.02.23. 07:00

Minden nap hip-hop

Bár manapság már Dunát lehet rekeszteni a különböző tehetségkutató műsorokkal, szerencsére még mindig akad egy-kettő, amelyik nem újabb áldozatokat (celebeket) keres a popgépezet számára, hanem komolyan veszi magát, és valóban tehetségeket kutat.

Németh Csaba Miklós

Ilyen a Talentométer elnevezésű könnyűzenei tehetségkutató sorozat is, amelynél nem csak a műfajok sokszínűsége (rock/metál, elektronikus, világzene/népzene, hip-hop/reggae/dancehall, jazz), és a komoly szakmai zsűri a garancia arra, hogy az egész mizéria nem csak szemfényvesztés, hanem az ötlet- és házigazda A38 Hajó is, amelynek koncert- és rendezvényprogramját lapunk Kultúra rovatának összes újságírója sem bírná túlórával.

A Talentométer "selejtezési" fázisa már megtörtént, és itt bukkantunk Csaba Tiborra, alias Tibesre, a Pannon Egyetem vegyészmérnök hallgatójára, aki a hip-hop kategóriában, közel száz induló közül került a legjobb húsz közé, és kapta a lehetőséget, hogy az elődöntők során élőben is bizonyítsa tehetségét. Tibes, elmondása szerint, tizenévesen tévedt az előadói pályára, kezdetben versek, majd reppelés formájában. "A két dolog szerintem elég közel is áll egymáshoz, a hip-hoppot én egyfajta modern költészetnek tartom" - mondja, és nem tudok nem bólogatni. Az írással adta ki magából a feszültséget, és töltött meg jópár jegyzetfüzetet, így most egyszerre furcsa és izgalmas is számára, hogy egy élet adta pofon "fajult" idáig.

Meddig is?  2009 januárjában jelent meg ingyenesen letölthető bemutatkozó kislemeze, ami az Ébredj fel címet kapta. Körülbelül egy év után pedig már egy nagylemeznyi anyagot töltött fel a netre, Keserédes címmel (WaTa produceri segítségével), aminek már viszonylag nagyobb visszhangja volt, azóta pedig havi rendszerességgel jár fellépni. A legnagyobb sikerű számból, a Minden nap ünnepből klip is született.

Mindennapjainak jelentős részét Veszprémben tölti, itt tanul, és persze zenél a hip-hop szcéna helyi tagjaival. Kiemelhető Veszprém és Pétfürdő akut szájmenéssel küzdő mikrofonzsonglőrjei, a Hősök, akiktől rengeteg segítséget kapott, jelenleg pedig a várpalotai MásszemszöG formációval dolgozik közös projekten, amely az év első felére várható.

Tibes addig szeretne zenélni, ameddig csak lehet, mert bár megélni nem lehet belőle, de rendkívül sok pozitív visszajelzést, élményt kap - "ahányszor színpadra lépek egy régi nagy álmom teljesül." Reméljük így lesz a Talentométer első hip-hop elődöntőjén is, amely február 27-én lesz Budapesten, a már említett A38 Hajón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!