Bulvár

2015.01.08. 16:55

25 éve írta a Napló - Nagyon kevés a jó

Arra kell törekedni, hogy Magyarország, Csehszlovákia és Lengyelország integrációját megerősítsük – mondta az MTI-nek Medgyessy Péter miniszterelnök-helyettes 1990 januárjában.

Balassa Gergő

Németh Miklós miniszterelnök vezetésével magyar kormányküldöttség utazott Szófiába, hogy részt vegyen a KGST 45. tanácsülésén. Az elutazás előtt Medgyessy Péter a távirati irodának adott interjújában elmondta, „óriási vita lesz arról, hogy mi a jó, mert valószínűleg Kuba másként vélekedik a KGST-ről, mint mondjuk a közép-európai országok vagy a Szovjetunió. Azt hiszem, hogy sajnos nagyon kevés az a jó, amit meg lehet őrizni. Csakhogy, úgy gondolom, semmiféle előnyről nem szabad lemondani a mostani helyzetben, hiszen ez politikai, gazdasági luxus lenne. Előny a szándék a szabványosításra, a környezetvédelem megszervezése és mindazok a programok, amelyek valamelyest haladtak. Még ha nagyon kicsiny is ez az előny, az is fontos. Ha nem okoz kárt ebben a laza for-májában, akkor meg kell hagyni, és minden erővel arra kell törekedni, hogy a kis integrációt – hazánk, Csehszlovákia, Lengyelország – megerősítsük, hogy itt valóságos integrációt hozzunk létre.

Németh Miklós volt miniszterelnök, az átmenet kormányfője, aki kiemelkedő szerepet játszott a békés rendszerváltozásban (Fotó: archív)

Az NDK-t össze sem lehet hasonlítani Magyarországgal, mert az NSZK-hoz való közelsége, az NSZK-val való kooperáció szükségképpen más alapokra helyezi a tőke beáramlását. Csehszlovákia pedig, úgy gondolom, semmivel sem vonzóbb, mint Magyarország. Különös jelentősége van a Szovjetunióban végbemenő decentralizációnak, hiszen ez egy óriási ország. Ha egy-egy köztársaság vagy autonóm terület, vagy ezek vállalatai közvetlenül tartanak kapcsolatokat Magyarországgal, a magyar vállalatokkal, akkor ez nagy előnyöket hozhat. Ez nem rajtunk fog múlni, hanem a partnereken, mert a partnerek ma még inkább a központosítás, az adminisztratív eszközök felé mozdulnak el.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!