Bulvár

2016.05.09. 10:31

Nekik is fontos az ivóvíz - Madarak és fák napja

Már több mint száz éve ünnepeljük a madarakat és fákat. Nem szabad hozzászoknunk, hogy mindig körülöttünk vannak, vigyáznunk kell rájuk.

Piltman-Horváth Barbara

Az 1902-es párizsi madárvédelmi egyezmény alapján Chernel István ornitológus szervezte az első madarak és fák napját még abban az évben. Később, Herman Ottó közreműködésével 1906-ban hivatalos ünneppé vált, gróf Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter rendeletben írta elő a jeles nap megszervezését minden iskola számára.

- Fontos a madárbarát környezet kialakítása a kertben – mondta megkeresésünkre Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakmai igazgatóhelyettese. – Ebben az időszakban ne az etetésre, inkább az itatásra helyezzük a hangsúlyt, nagyon fontos a madarak számára is a megfelelő mennyiségű ivóvíz. Ha látjuk, hogy macska ólálkodik a fészek közelében, érdemes sűrűbben ránéznünk.

A szakember elmondta, Veszprém megye élővilága rendkívül változatos, értük nem csak a kertjeinkben, de erdei túra során is tehetünk. – Ha látunk a földön egy fiókát, ami ugrál, vagy ha ugyan kicsit esetlenül is, de repülni próbál, ne vigyük el onnan, ne próbáljuk megkeresni a fészket, ahonnan kiesett. A legtöbb esetben nem kipottyant madárról van szó, épp a repülést tanulja. Anyja nem hagyja magára ilyenkor, fogja etetni és tovább tanítani, nincs szükség külső beavatkozásra.

Nagyobb madarak, gólya, sas vagy sólyom esetében érdemes hívni a nemzeti parkot, így szakember segítségével jó kezekbe kerül az állat.

Folyamatos odafigyeléssel, fametszéssel és itatással, főleg a tavaszi-nyári időszakban, mi is sokat tehetünk a megóvásukért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!