Az angyali doktor

<b>Veszprém</b> - A szeretet ott folytatja, ahol a tudás abbahagyja. E gyakran idézett bölcsesség a 13. században élt domonkos szerzetestől, Aquinói Szent Tamástól származik, aki a keresztény filozófia és teológia legjelentősebb középkori képviselője volt, s holnap lesz az emléknapja.

Toldi Éva

Nápoly környéki grófi család leszármazottja, de a pálosok történetéből tudjuk, hogy édesanyja magyar volt. A história ugyanis feljegyezte ezt, mintegy magyarázatként ahhoz, hogy mikor 1262-ben Boldog Özséb, a pálos rend alapítója néhány társával Rómába ment, hogy a pápa hivatalos engedélyét megszerezze közössége számára, Aquinói Tamás segítette ebben. 

Ifjúként Monte Cassino bencés kolostorában kezdte tanulmányait, majd a nápolyi egyetemen folytatta. Ebben az időben ismerkedett meg az egyik kolduló renddel, a domonkos-rendiekkel, akik közé 17 évesen lépett be, szülei ellenkezése dacára. Apja erőszakkal hazahozatta az ifjút és családi várkastélyukban szabályos fogságban tartotta. Mikor azonban látta, fia tántoríthatatlan, útjára bocsátotta. 

Párizsban, majd Kölnben tanult a rend kötelékében, később a teológia doktora címet is megszerezte. 


Képen: Aquinói Szent Tamás a tudomány és a teológia doktora (Lorenzo di Credi festménye a firenzei Santa Maria del Fiore dómban)
(Fotó: Toldi Éva)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!