Demszky íróként bizonyított - A nagyapa, a nagybácsik és nagynénik kalandos életéről

<b>Veszprém</b> - <em>Demszky Gábor</em> Keleti éden - Szamizdat apámnak című könyvét mutatták be az Alexandra Könyváruházban.

Szép Orsolya

Budapest főpolgármesterével, aki ezúttal szociográfusként, íróként bizonyított, a Noran Kiadó vezetője, Kőrössi P. József beszélgetett a szociografikus családtörténetről, melyben a nagyapa, a nagybácsik és nagynénik kalandos életét ismerhetik meg az olvasók a múlt század mozgalmas első felének idejéből. 

Demszky elmondta, hogy már iskolás kora érdekelte a származása, de csak felnőttként volt lehetősége kutatni famíliája eredete után. A terebélyes családfa ágai ugyanis egészen Kirgizisztánig nyúlnak, ahol Demszky apja született, nagyapja pedig tanító volt.

A szerző számos nosztalgikus hangulatú fotográfia felhasználásával mutatta be családja kalandos kedvű férfi és hölgy tagjait, remek anekdotákat mesélt Vilmos, Eduárd és Rudolf Demszkyről, a három nagyon különböző, ám egyformán mozgalmas életű testvérről. 

A könyv orosz, német, szlovák és cseh nyelvű dokumentumok, sőt egy kihallgatási jegyzőkönyv felhasználásával készült, a tényeken túl azonban az emlékezések is helyet kaptak, melyek a két bőbeszédű nagynénihez köthetők.

A könyv a Szamizdat apámnak alcímet viseli, mert, mint az Demszky Gábor elmondásából kiderült, a jelenlegi kiadás előtt volt egy 120 példányos korábbi kiadás is, melybe egyfajta közös vállalkozásként a család ruházott be. 

A szerző célja a könyv megírásával az volt, hogy tiszteletét és köszönetét fejezze ki édesapjának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!