Kandallókkal az élen - Nehéz évet zártak sikerrel

<b>Pápa</b> - A nehéz gazdasági helyzet ellenére eredményes évet zárt az olajkályhák, vegyes tüzelésű kályhák, kandallók gyártására szakosodott pápai Haas + Sohn Kft. Terveiket úgy teljesítették, hogy augusztus végén még csak negyven százalékon álltak.

Tremmer Tamás

A kereskedők 2007-ben túlvásárolták magukat, ennek hozadékaként az év végét nagy raktárkészletekkel zárták. 

Emiatt nagyon nehezen indult a tavalyi év a Haas + Sohn Kft. számára, a partnereik ugyanis nem fogadták készülékeiket. Pápán  a becslések alapján kezdték a gyártást, maguk próbálták meghatározni, mit  lehet értékesíteni.


Elsősorban Kelet-, Délkelet-Európában kell erősíteni pozíciójukat. Az üzemben már megkezdték a legújabb termékeik gyártását
(Fotó: Babos Petra)


A nehéz gazdasági helyzet ellenére mégis eredményes évet zárt a társaság, tájékoztatta lapunkat Tóth Imre ügyvezető igazgató. Tavaly a legnagyobb problémát az erős forintárfolyam, valamint az alapanyagok árának jelentős drágulása okozta számukra. 

Volt olyan nyersanyag  például a lemez ,  aminek az ára az év folyamán negyven százalékkal nőtt.  Az emeléseket menet közben nehéz beépíte- ni a készülékek árába. 

Az anyacég nagyon rugalmasan állt a helyzethez, az eddigiekből   származó veszteség egy részét átvállalták a pápaiaktól.  

Az anyacég az év során egyszer tudott árat emelni, de közel sem akkorát, amekkora indokolt lett volna. Mindennek köszönhetően a pápaiak 2008-ra 1,44 milliárdos árbevétel mellett várhatóan 20 millió forintos nyereséget tudnak felmutatni. 

Ezzel teljesítették célkitűzéseiket. Annak a tükrében pedig még inkább dicséretes a tavalyi tevékenységük, ha az adathoz  hozzátesszük, az augusztus végi árbevételük mindössze hatszázmillió forint volt!

Tóth Imre elismerte, a gázkrízis lendített a cég szekerén, az év utolsó négy hónapjában megfeszített tempóban dolgoztak, de volt olyan, hogy a megrendelést így sem tudták teljes egészében teljesíteni. 

A lendület  most is tart,  az év jobban indult, mint a tavalyi, de ebből egész évre nem szabad következtetéseket levonni. A  tavalyi eredmények megismétlését tervezik. 

Újdonság volt tavaly az is, hogy a fejlesztési tevékenység egy része már Pápán történt. Ennek a munkának az eredményeként két új készüléket  kandallókályhát  alkottak, amelyek az idén kerülnek piacra. 

Ezek olyan minőségi és árkategóriába tartozó termékek, melyekből nem lehet nagy darabszámot produkálni. Első körben hétszáz darab gyártására  készülnek.

A cég életében az idei év jelentős változást hoz, Tóth Imre február 1-jétől nyugállományba vonul, az ügyvezető igazgatói posztot Mihály Györgynek adja át. 

Az új ügyvezető január eleje óta dolgozik a cégnél, s fokozatosan veszi át a feladatokat elődjétől. Tóth Imre sem szakad el a gyártól, a felügyelőbizottság tagja marad. 

Az új ügyvezető igazgató Esztergomból érkezett, s pályázat útján került a céghez. Mihály György a lemezmegmunkálás területén tapasztalattal rendelkezik, de a készülékgyártást is szeretné mielőbb elsajátítani. 

Ügyvezető igazgatóként három célt tűzött ki maga elé. Legfontosabb a gyártás hatékonyságának a növelése, szeretné a termékskálát bővíteni, harmadikként új piacok felkutatását nevezte meg, amely az anyacéggel történt egyeztetéssel zajlik majd. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!