Őrületes hajsza a pápai sorozatrabló után - Fotóval!

<b>Pápa</b> - Soha nem látott összefogás tapasztalható a városban a sorozatrabló személyének felderítésében. A rendőrség nagy erőkkel dolgozik az ügy megoldásán.

Sikos Gábor

A Pápai Rendőrkapitányság már korábban elkezdte - akkor még - a betöréses lopások miatt a lakosság tájékoztatását a hasonló bűncselekmények megelőzésére. Mivel azonban a rablás már nagyobb veszélyt jelent a társadalomra, hiszen a testi épséget is veszélyezteti, változtattak a kommunikáción. 


A lakosság felvilágosítása Kozmáné Pőcze Zsuzsanna főtörzsőrmester feladata, aki házról házra járva ad hasznos tanácsokat
(Fotó: Babos Petra)

Mivel mindenkihez nem tudnak eljutni, ezért szórólapokat is osztottak szét a térségben, amin felhívják a figyelmet a veszélyre.

A rabló elsősorban egyedül élő időseket szemelt ki a támadásainál. Ezért a rendőrség a megelőzés, a felvilágosítás és a lehetséges áldozatok felderítése érdekében felvette a kapcsolatot a helyi gondozási központtal. 

Természetesen a kapitányságon mindenki jelentkezhet, aki úgy érzi, hogy ő is veszélyeztetett. Ebben az esetben a járőrök visszatérően ellenőrzik a lakhelyét.

A veszélyeztetett pápaiak felvilágosítása Kozmáné Pőcze Zsuzsanna főtörzsőrmester feladata, aki házról házra jár, és tájékoztatást, illetve tanácsokat ad egy esetleges rablótámadás kivédésére. - Az otthonoknál elsősorban azokat a helyeket, ajtókat, ablakokat ellenőrzöm, ahol a rabló be tud hatolni. 

Az emberek többsége megérti és megpróbálja megfogadni a tanácsokat, de akadt már olyan is, aki nem kért belőle, mondván, neki van kutyája, ami megvédi. 

Ám a hűséges házőrző már nekem is simogatásra nyújtotta a fejét - mondja Pőcze Zsuzsa, aki a rablássorozat miatt sok lakásba tért már be, és tapasztalatai szerint az emberek sokszor még a bejárati ajtót sem csukják be rendesen.

- Fontos az öngondoskodás is - mondja Orsós Károly rendőr százados, aki hangsúlyozza: ha bármi gyanúsat észlelünk, hívjuk a kapitányságot, és gondosan zárkózzunk be esténként otthonainkba. 

Igaz ugyan, hogy a rablót ez sem zavarja, de időt adhatunk magunknak arra, hogy segítséget hívjunk. Fontos az is, hogy összefogjunk, figyeljünk környezetünkre, különösen, ha idősebbek, egyedülállók is laknak a környéken. 

Az elfogás mindannyiunk érdeke - szólít fel társadalmi összefogásra a százados. A pápai Horváth András örül a rendőrség kezdeményezésének, szomszédjában is él egy idős ember. - Megpróbálunk figyelni egymásra, ha valamelyikünk elmegy itthonról, ránézünk a másik házára. 

Még telefonszámot is cseréltünk, hogy tudjunk szólni egymásnak baj esetén. Nagyon jónak tartom ezt az akciót - mondta el a középkorú férfi, aki szerint a környéken amúgy is törődnek egymással a lakók, de most különösen figyelnek.

Orsós Károly elmondta, hogy az összefogás egyébként az egész városra jellemző, kollégáik is érzékelik, hogy a sűrűbb igazoltatások, ellenőrzések ellenére egyáltalán nem neheztelnek az emberek, mindenki szeretné rács mögött tudni az elkövetőt. A forródróton is rengeteg hívás érkezik be hozzájuk naponta.

- Az összes hívást kivizsgáljuk, de még várjuk azt a telefont, ami segít kézre keríteni a rablót. Jelenleg erején felül teljesít a kapitányság. 

Elsődleges feladatunknak most a rablássorozat elkövetőjének a kézre kerítését tartjuk, minden emberünk ezen dolgozik, és ez így lesz egészen addig, míg veszélyt jelent a városra és a környékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!