Sok hűhó semmiért? - Ebben a ciklusban semmi nem változik

<b>Balatonvilágos</b> - Valószínűleg hiába gyűjtött egy nap alatt csaknem száznegyven, a Veszprém megyétől való elszakadás ügyében kiírandó népszavazást támogató aláírást <em>Fekete Barnabás</em> polgármester, mert lehetetlen a törvény által kiírt határidőket betartani.

Halmos György

Az alig 1300 lelkes település lakói megosztottak az ügyben, vannak, akik támogatják, mások ellenzik azt, hogy Somogy megyéhez csatlakozzon a település. 

Arról, hogy tulajdonképpen mi az itt élők véleménye, hivatalosan már nem fogjuk megtudni, legalábbis nem ebben az önkormányzati ciklusban. 

A váltás vagy maradás kérdése először 2007 márciusában merült fel, akkor a képviselő-testület úgy döntött, hogy vizsgálják meg az esetleges megyeváltás előnyeit. A legtöbbször elhangzott érv az, hogy egészségügyi és oktatási területen létrejött a fúzió a siófoki kistérséggel. 

A kérdésben vannak, akiket az észszerűség, a célszerűség és a gazdasági kényszer hármasára hivatkoznak. Való igaz, hogy a település utolsó ingatlana már csak 12 kilométerre lévő Siófok belterületén van. 


Balatonvilágosról a déli part legnagyobb városába vonattal, busszal vagy közúton, akár autópályán is el lehet jutni, míg a 25 kilométerre lévő kistérségi centrumba, Balatonalmádiba nincs közvetlen buszjárat.                                                                                 

Mások viszont azt hangoztatják, hogy a Veszprém jóval közelebb, van, mint Kaposvár, a leendő megyeszékhely, sőt ha régiós szinten nézzük, Székesfehérvár a szomszédban van Pécshez képest. Mivel azt valószínűleg soha nem tudjuk meg, mit akartak volna a lakosok, ezért ma megkérdeztük mi. 

A kép igen vegyes volt. Szőke Istvánné határozottan maradáspárti.  - Lehet, hogy megszokás, lehet, hogy idetartozás, előnyökkel jár mindkét verzió - válaszolta. 

Hozzátette, hogy ügyintézés és közlekedés szempontjából Siófok jobb, de például, ha komolyabb kórházi kezelésre kell menni, akkor Kaposvár sincs közel. Nincs sok választási lehetőség. 

Nagy Sándor és felesége viszont a megyeváltás pártján áll, ahogy fogalmaznak, harminc éve Siófokra járnak. A délelőtti órákban igen nagy forgalom volt a művelődési ház környékén, ahol többen önként jelentkeztek válaszadónak. 

Mayerhofer Miklós szerint sokkal jobb lenne ha, csatlakoznának Somogy megyéhez. Sorolja a vélt előnyöket is: közelebb van, mint Almádi, minden közigazgatással kapcsolatos teendő elvégezhető Siófokon, a kaposvári kórház mellett lehetőség van gyógyfürdőbe járni, és nem utolsó az sem, hogy térítenék az útiköltséget. 

Úgy véli nagyobb eséllyel indulnának a pályázatokon is. A férfi szerint nincs reális alapja annak a felvetésnek, hogy Balatonaliga a megyeváltás után könnyebben csatlakozhatna Siófokhoz, vinné magával az adóbevételt jelentő Club Aligát és a partot. 

Egy korábbi képviselő, Töttössy Péter viszont azt hangsúlyozta, hogy neki személy szerint nagyon rossz tapasztalatai vannak a siófoki egészségügyi ellátással kapcsolatban. Veszprém közelebb van, mint Kaposvár, és Siófokon nyáron szinte nem lehet közlekedni. 

Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy rokonai Veszprém megyében élnek.  Nekem teljesen mindegy, valószínűleg a gyerekes szülőknek jobb lenne a váltás az iskola miatt. 

- Kaposváron csak a másodfokú hatóságok vannak, az átlagemberek mindent Siófokon intéznek - mondta el véleményét Baksa Károly. Váltás esetén nehezen képzelné el azt, hogy Aliga elszakadna Világosról. 

A somogyi csatlakozás mellett érvelt Kőszegi László is, aki szintén Siófok térségben játszott szerepével támasztotta alá érveit. Bár humorosan is megközelítette a témát, ugyanis akár Siófok is csatlakozhatna Veszprém megyéhez. 

A viccet félretéve úgy fogalmazott, hogy abban az esetben, ha Balatonaliga csatlakozna Siófokhoz, akkor akár Balatonvilágos is kérheti ezt. 

A vegyeskereskedést működtető Kroll Imre a váltás híve, de ahogy mondta: maga sem tud nyomós érvet felhozni miért. Nem tudom milyen előnyökkel, hátrányokkal járna? Ide Siófok keze könnyebben elér, mint Balatonalmádié.

A vélemények megoszlanak a kérdésben, azonban a csatlakozásból minden bizonnyal nem lesz semmi, mert mint ahogy azt Fekete Barnabás polgármestertől ma délelőtt megtudtuk: határidőre nem tudnák elindítani a folyamatot a közigazgatási hivatalnál. 

- Összegyűjtöttem 140 aláírást, de valószínűleg az az enyészeté lesz. A jogszabályok szerint az aláírásgyűjtő ívet 15 napra ki kell függeszteni, majd 15 nap van a fellebbezésre, az aláírások hitelesítésétől 72-120 nap áll rendelkezésre a népszavazás kiírására, vagyis kicsúsznánk az április 30-ai határidőből.                                                                

A polgármester elkeseredett, mert úgy látja, hogy a képviselők nem ismerik a falu lakosainak véleményét. Egy lehetőség elvileg mégis van, hogy a testület visszavonja a népszavazási ügyben hozott visszavonó határozatát, mert akkor ki lehetne írni a népszavazást, de erre az esély szinte nulla. 

Fekete Barnabás szerint a népszavazási ügynek nem lesznek következményei, együtt tud dolgozni a testülettel. Ugyanakkor szerinte teljesen új helyzet lesz, ha a siófoki kistérség esetleg megvonja az iskolájuk támogatását.  Akkor nagyon gyorsan cselekedni kell, mert 97 gyerekre nem lehet iskolát fenntartani. 

Ettől a lehetőségtől cseppet sem tart dr. Nagy Miklós képviselő, aki úgy fogalmazott: ismeri a kistérség polgármestereit, becsületes emberek, nem vezérli őket a bosszú. 

- Balatonvilágost már háromszor próbálták bekebelezni, de ez még nem sikerült - mondta. A képviselő az új fejlemények tükrében azon örömét fejezte ki, hogy befejeződött ez az ügy, erőiket végre a nagyobb feladatokra tudják koncentrálni.  A kérdésben nem személyes vélemények, hanem érvek ütköztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!