Törlik a Bakony Műveket - Lenullázódtak az örökös részvények

<b>Veszprém</b> - A felszámolás alatt álló Bakony Művek Zrt.-t heteken belül törölheti a cégbíróság a nyilvántartásból, miközben a kistulajdonosok nem tudnak szabadulni a nullát érő részvényeiktől. Mi több, még fizetnek is azok után az azt kezelő bankoknak.

Tremmer Tamás

A múlt:

Az egykori szocialista nagyvállalat, a hét telephellyel, veszprémi központtal működő Bakony Művek 1993-as privatizációját nagy sikerként élte meg akkoriban a kollektíva, hiszen az egykori állami vállalat a dolgozók kezébe került. 

Az Állami Vagyonügynökség által részvénytársasággá alakított és áruba bocsátott cég részvényeinek 25 százalékát, plusz egy aranyrészvényt a menedzsment, további 25 százalékot pedig az MRP (munkavállalói részvényprogram) Szervezet szerezte meg. 

A dolgozók az ott töltött munkaviszonyuk után időarányosan jutottak tulajdonrészhez, a pár százezer forinttól egészen az egymillióig. A tízezer forintos címletű részvényeket 23,5 százalékos áron vásárolhatták meg. 

Az emberek bíztak a dicső múltú, 1938-ban alapított cég erejében, hogy a befektetett pénzük - ahogy az a piacgazdasági körülmények között megszokott - egyszer majd fialni kezd. Akkoriban nagyobb arányú részvénymozgásra nem volt példa, legfeljebb a cégtől távozó kollégák váltak meg az értékpapírjaiktól.

*
A meseszerű történetnek azonban itt vége szakad...
*

A jelen:

Hiába erőlködnek, úgy tűnik, nem szabadulhatnak a részvényektől. Már azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy már papíron sem létezik majd a Bakony Művek, ők még akkor is tulajdonosok lesznek. Úgy látszik, örökös részvényt vettek…

Tanulságos történet. Főleg azok számára lehet az, akik alig várják, hogy megvalósuljon a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által tavaly meghirdetett kistulajdonosi részvény program. 

Érdekli, hogy hogyan jutottak idáig? Olvassa el újságírónk tanulságos írását a Napló szombati számában!

   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!