Átütemezett tervek

<b>Pápa</b> - Kedden délután <em>John Zazworsky</em> ezredes, a Pápán szolgálatot teljesítő nemzetközi nehéz-légiszállító ezred parancsnoka számolt be a sajtónak az eddig elvégzett feladatokról.

Nagy Imre

- Kialakult az új gépek érkezésének pontos terve. A menetrend szerint az első repülőgép július végén érkezik meg, a következő szeptemberben, míg a harmadik októberben. 

Az ezred többnemzetiségű, most hat ország katonái dolgoznak itt. Rövid időn belül két új ország képviselteti magát itt nálunk: Lengyelország és Románia. 

Ezek a pápai lakosok számára látható lépések. Persze vannak kevésbé látványos fejlesztések, intézkedések is. 

Az egyik ilyen, hogy a svéd nemzetiségű rakodófőnökünk képzése folyik az Egyesült Államokban és a következő hónapokban még két ország csatlakozik a pilóta- és rakodóképzéshez odakint. 


Zazworsky: Sokan közülünk fodrászhoz, moziba járnak, kedvenc vendéglőket találnak, elvegyülnek a helyi közösségben
(Fotó: Babos Petra)


Végre rendelkezésünkre áll a technikai biztosítás, ők a repülőgép fedélzetéért felelnek, képzésük márciusban indul az Egyesült Államokban. 

Egy másik újdonság, amit bizonyára észrevettek már, hogy a hetven katona mellett tíz-tizenöten dolgoznak a NATO-nak. 

Egyre több katona érkezik, és elérjük a száznegyven fős összlétszámot. Remélhetőleg ezek a lépések is mutatják, hogy a kezdeti tervező fázisból hogyan lépünk a végrehajtás irányába - mondta a parancsnok.

- Az ezredben dolgozó magyarokkal szemben nincsenek speciális elvárások. A résztvevő országok megállapodtak abban, hogy hivatalos nyelvként az angolt használjuk. 

Ez az első elvárás tehát, amit a toborzásnál figyelembe kell vennünk.  Magyarország a vállalt repült óráknál nagyobb mértékben ajánlott föl katonákat a programhoz, ami komoly előny a nehéz légiszállító ezred számára. 

Ilyen résztvevő a protokoll tiszt, aki a külföldi vendégek számára készíti elő a programokat és szervezi a vendéglátást. A másik a jogi tiszt, aki a nemzetközi szintű feladatoktól a magyar jellegzetességekig ismeri a jogi hátteret és segíti az ezred munkáját. 

Más területeken is fontos a magyar katonák részvétele. Különösen fontos az anyanyelvük, hiszen a magyar állami szervekkel való kapcsolattartásban ők segítenek. Végül fontos, hogy Magyarország jól képzett katonákat biztosított, akik mindent elkövetnek azért, hogy a feladatot a lehető legjobban teljesítsük. 

Hogyan telik a szabadidőnk? Ismerkedünk a várossal, alapvetően úgy viszonyulunk egymáshoz, mint minden új szomszéd, kíváncsiak vagyunk egymásra. 

A kapcsolatunkat a várossal jól mutatja az is, hogy a gyermekeim gyalog járnak iskolába, zeneórára, önállóan járják a várost, és nekem szülőként nincs miért aggódnom. Más területeken is jók a benyomásaink, például, ha nehézségbe ütközünk a vásárlásnál, mindig akad valaki, aki segít. 

A magyar nyelv számomra még nehéz, megteszek mindent azért, hogy a szókészletem gyarapodjék, és fontos az is, hogy lépést tudjak tartani a gyermekeimmel, mert az ő nyelvi készségeik gyorsan fejlődnek - mosolygott az ezredes.  

(A további részleteket keresse a Naplóban!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!