Folytatódik a panelprogram - Testületi ülésen jártunk!

<b>Balatonfüred</b> - A hosszú évek óta húzódó Arácsi út több szakaszos felújítási, illetve építési munkálatainak megkezdéséről döntött a testület. A város egyik legforgalmasabb útján egyoldali járdát építenek, kiszélesítik a nyomtávot, kiépítik a csatornát.

Martinovics Tibor

- Az útépítés jogi előkészítése elég bonyolult feladat, hiszen módosítani kellett a város szabályozási tervét és a beruházáshoz szükséges telek kisajátítások miatt minden egyes érintett lakóval külön szerződést kell kötnie az önkormányzatnak. A kivitelezés ennél sokkal gördülékenyebben megy majd - vélekedett dr. Bóka István

A polgármester hozzá fűzte az érintett lakosok többsége elfogadhatónak tartja az önkormányzat ajánlatát, néhány esetben viszont a területátadás miatt keletkező zöldkár illetve műszaki kár mértékének megállapításában még további egyeztetésre van szükség.
 
Az Arácsi út átépítése és kibővítése évek óta napirenden van, járda híján több szakaszán is igen balesetveszélyes a gyalogos közlekedés, és az út szélessége sem megfelelő. 
 
A grémium döntött arról is, hogy támogatja újabb öt társasház a panel plusz lakásfelújítási programban való részvételét. A pályázati úton állami támogatást nyert lakóközösségek részére az önkormányzat anyagi támogatást nyújt, amely a beruházáshoz szükséges hitel visszafizetését biztosítja. 

Az új programmal mintegy háromszáznegyven lakás külső nyílászáróinak cseréje, illetve a tömbházak tető és homlokzat szigetelése, fűtésrendszerük korszerűsítése valósul meg. 

- Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a felújított házakban 30-50 százalékos energiamegtakarítás jelentkezik lakásonként, ráadásul az ingatlanok értéke is növekedik ezzel. A felújítás révén szebb a lakótelep környezete is. 

Ez egy sikeres és hasznos program, ami a városban több, mint négyezer embert érint, természetes, hogy ehhez az önkormányzat is hozzáteszi a maga támogatását - érvelt a polgármester.
 
A városban idén nem emelkednek a parkolási díjak, az idegenforgalmi szezonban pedig a turisták parkolási bérletet válthatnak majd - erről is szavaztak a képviselők a mai testületi ülésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!