Miért rúgták ki a siketnéma férfit?

<b>Peremarton</b> - A munkaügyi felügyelőség azonnali hatállyal felmentett a munkavégzés alól egy embert. A munkáltatóját és őt magát is érzékenyen érintette az eset, a munkavállaló ugyanis siketnéma.

Tremmer Tamás

Elkeseredettségének adott hangot Fodor László, amikor megkereste szerkesztőségünket. Mint mondta, abban semmi kivetnivalót nem talált, hogy a hatóság rátalált egy törvényesen működő betéti társaságra. 

Sokkal inkább az intézkedésük váltott ki belőle értetlenséget. A peremartoni betéti társaság öt évvel ezelőtt alakult, s a folyamatos fejlődésnek köszönhetően ma 19 embernek ad munkát. Nagy kincs ez az ilyen ínséges időkben! Főleg Peremartonban, ahol igen kevés a munkáltató.

A napokban az OMMF Közép-dunántúli Regionális Munkavédelmi Felügyelőség munkatársai jártak nála. Fodor Lászlónál pár hete dolgozik egy süketnéma, aki szakképzett asztalos. 

A férfi korábban tíz évig volt egy veszprémi bútorgyár alkalmazottja. Amikor megszűnt a munkaviszonya, a peremartoni vállalkozó megszánta, pár hete felvette. Az alkalmazásából semmilyen előnyt nem akart kovácsolni magának, még az igényelhető támogatásért sem folyamodott.

A felügyelőség munkatársai mindent megvizsgáltak, s a siketnéma férfit azonnali hatállyal felmentették a munkavégzés alól. 

A helyzet azért is különleges, mert a munkavállaló a felmentésből nem sokat értett (jeltolmács híján nem tudták pontosan elmagyarázni számára, mi is történt valójában), ráadásul a betegségéből adódóan érzékenyebb az átlagnál. 

Fodor László állítása szerint azért tiltották el a munkától, mert ő ezt a munkát nem végezheti, ami számára megmagyarázhatatlan.

Az ellentmondás feloldására a felügyelőség vezetőjét, Nesztinger Pétert kértük. A regionális igazgató elmondta, a munkakör betöltéséhez előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálat szükséges, amivel a munkavállaló nem rendelkezett. 

Ez pedig kötelező, alóla felmentés nincs, ezért kellett abbahagynia a munkát. Enélkül senkit nem lehet alkalmazni, az sem számít, hogy hasonló munkakörben máshol éveket dolgozott. 

A korábbi alkalmassági vizsgálat nem jogfolytonos, a munkaköri körülmények ugyanis munkáltatóként változnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!