Néha kevés, néha sok a rendőr

<b>Veszprém</b> - Míg a BRFK-n csaknem nyolcszázan, Veszprém megyében százan hiányoznak az állományból, addig Győr, Vas és Nógrád megyében a rendőrség és a határőrség integrációja után többen lettek, mint ahány státusz volt.

Halmos György

Az ORFK-tól kapott tájékoztatás szerint a rendőrség létszáma 45447 (35852 hivatásos, 613 köztisztviselő, 8982 közalkalmazott) volt. Több mint 1300-an vannak külszolgálaton, GYES-en, illetmény nélküli szabadságon, vagy iskolába vezényelve. 

A kimutatások szerint összesen 2500 rendőr (nagyjából két és fél Veszprém megyényi) hiányzik a rendőrség állományából.
 
A határőrség és a rendőrség integrációját követően jelentős volt a fluktuáció: a szolgálati és munkaviszonya több mint 940 határőrnek és 2410 rendőrnek szűnt meg. A leszerelés egyik legfőbb oka az volt, hogy az átszervezéssel párhuzamosan a nyugállományba vonulás szabályai megváltoztak. 

Ráadásul a Legfelsőbb Bíróság a közelmultban meghozott határozata alapján a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati idejébe a szakképző iskolában töltött tanulmányi időt is beszámítják, ennek következtében 2008-ban csaknem kétezren mentek nyugállományba. 

A létszámhiány sem arányos, ugyanis míg jelentős létszámhiánnyal küzd a BRFK, addig Vas, Győr-Moson-Sopron és Nógrád megyében a rendszeresített státuszon felüli állomány van. 

A létszámfeletti állomány helyzetére az egyik megoldás a Készenléti Rendőrség IV. bevetési főosztályának létrehozása (a három osztály székhelye jellemzően a létszámfeletti állománnyal rendelkező megyei főkapitányságok területén lett kialakítva).

Az elvándorlás megállítására született az a megoldás, hogy a legalább 20 év szolgálati idővel rendelkező hivatásos állományúak szolgálati nyugdíját rögzítik, tehát rájuk a korábbi nyugdíjba vonulási szabályok vonatkoznak. 

Tavaly március óta lehetőség van a hivatásos állományú rendőr és határőr kollegák hivatásos szolgálatba történő visszavételére, alkalmassági, üres státus, és egyéb jogszabályi feltételek megléte esetén. (Ez nem tartozik a sikertörténetek közé, mert tizenegy hónap alatt mindössze 161 személyt vettek vissza.) 

A létszámhiány enyhítésére ideiglenesen (mint például nyáron Veszprém megyében) a többletlétszámmal rendelkező megyei rendőr-főkapitányságoktól vezényeltek rendőröket a közterületi szolgálat megerősítésére.

Jó hír, hogy emelkedett a rendészeti szakközépiskolákban a beiskolázási létszám, és a főváros V. kerületében toborzó irodát hoztak létre, és lakástámogatásban részesülnek azok a vidéki fiatalok, akik Budapesten vállalnak szolgálatot. 

(Fotó: Vas Népe)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!