Ébresztő: beteges az ország!

Az ifjúság egészségi állapota siralmas, mondta a minap egy előadásban <em>Mocsai Lajos</em> kézilabda-mesteredző, amit a Napló is közölt. Ugyanebben a számban írt <em>Nádori László</em> professzor a magyar sportirányítás megosztottságáról és a sporttörvény új tervezetéről. A neves szakemberekkel egyetértve, a változás előmozdítását remélve írom le véleményem.

Szausev Xénia

Mocsai Lajos a testnevelők erőteljesebb fellépését igényli a változtatás érdekében. Ez szerintem kevés. A testnevelő tanárok hatásos munkáját ugyanis a társadalmi, az állami, politikai közöny oltotta ki az elmúlt évtizedekben. Tevékenységük az eltűrt kategóriába került.  

A majdani egészségesebb nemzet kialakulásához gyökeres szemléleti-szakmai átalakulás kellene, ahol feladata és felelőssége mindenkinek tisztázott lenne!
 
De ennek most hazánkban nyomai sincsenek! A magyar sportmozgalomban és az egészségmegóvás ehhez kapcsolódó területein teljes összevisszaság uralkodik.
 
És itt válik érdekessé a Nádori László által felemlített új sporttörvénytervezet. A jövendő nemzedékek egészsége érdekében Magyarországon a sporttörvény változtatásánál több kell. 

A testkultúra teljességét  megváltoztató nemzeti összefogásra van szükség, szigorú állami felügyelettel és a feltételek megteremtésével. Hiszen hiába van törvényünk, ha tragikusan romlik a testnevelés-sport helyzete, ehhez is kapcsolódóan a népesség egészségi állapota.

(Tungli József, Veszprém)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!