Ellenőrzött orvosok

Megyei körkép - Az eddigieknél lényegesen szigorúbban ellenőrzik majd a kiemelt gyógyszertámogatási jogcímek betartását. A szakminisztérium az orvosok kontrolljával megtakarításokat remél.

Martinovics Tibor

Az egészségügyi miniszter még február végén jelentette be, hogy újabb racionalizálást hajtanak végre az egészségügyben, az intézkedések további megtakarításokat hozhatnak. A tárca eltörli a sokat vitatott kórházi teljesítmény volumen korlátot, illetve megváltoztatja a gyógyszerellátás szabályozásának több elemét is. 

Ezek közé tartozik például, hogy az év közepétől a számítógéppel nyomtatott vényeken fel kell tüntetni az orvost jelző vonalkódot, ami minden korábbinál hatékonyabb ellenőrzésekre ad lehetőséget. 

Az emelt és kiemelt támogatási jogcímek betartását a jövőben az eddiginél alaposabban kontrollálják, a szakorvosi javaslatra felírt szerek esetében pedig célzott vizsgálatokat tervez a tárca. 

Az intézkedésekkel összességében az Egészségbiztosítási Alap kiadásaiból 30 milliárd forintot takarítanának meg, de ezt elosztanák az egészségügyi szolgáltatók és a gyógyszerkassza között  áll az egészségügyi minisztérium tájékoztatójában. 

A gyógyszerellátás esetében a normatív 85 százalékos támogatási kulcsot, öt százalékkal csökkentenék, így az átlagos térítési díj dobozonként száz forinttal emelkedne. Emellett az új szabályozás azonban szorgalmazza, hogy az olcsó generikus készítmények előbb váljanak referenciatermékké, ami a remények szerint a betegek gyógyszerkiadásait csökkentené. 

(Fotó: Penovác Károly)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!