Ledöntésre váró tabuk

Veszprém - Magyarországon jelenleg több mint hatezren járnak dialízisre, azaz művesekezelésre, közel ezren vannak a transzplantációs várólistán, de évente csak kevesebb mint harmaduk kap új szervet.

Martinovics Tibor

Évente majd' százan várnak májátültetésre, felüknek jut csak donor, és egy évben húsz beteg kap új szívet, miközben az érrendszeri megbetegedésekben világelsők vagyunk. 

A szervátültetés még mindig tabu téma, a társadalom többsége mit sem tud a donorra várók életéről, a beilleszkedési problémáikról. 

A szerv-adományozással kapcsolatban még mindig sok a tévhit, ráadásul a hazai egészségügyi rendszer sem teljesen felkészült a transzplantációk elősegítésére, holott a műtéti kapacitásokkal nincs baj, az egészségbiztosító pedig fedezi az intézmény költségeit. 

A Transzplantációs Alapítvány elnöke állítja: szervhiány miatt  már senkinek sem szabadna meghalnia az országban.

Az egyik legfontosabb feladatunk, hogy közelebb hozzuk a társadalomhoz ezt a problémát, fejtsük le róla a misztikumot és az elhárítást, hiszen bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy új szervre van szüksége. 

Meg kell mutatnunk, miként élnek azok, akik szervre várnak és azt is, hogy egy sikeres átültetés milyen életminőségbeli változást eredményez. El kellene érni, hogy beszéljenek erről a családok, ne legyen ez tabu téma. 

Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy az orvostársadalom figyelmét is újra és újra fel kell hívni - mondja Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány kuratóriumának elnöke, akivel a megyei kórházban nyílt, Árnyék és fény című, a szervátültetés stációit bemutató fotókiállítás megnyitója előtt beszélgettünk. 

Az elnök, aki több mint tizennégy éve maga is átesett egy vese-transzplantáción hozzátette: nem véletlen, hogy éppen Veszprémben mutatják be a kiállítást, hiszen a megyei kórház évente rendkívül kevés donort jelent, nála már csak egyetlen megyei kórház, a kaposvári teljesít rosszabbul. 

(A kritikát dr. Rácz Jenő, a veszprémi kórház főigazgatója részben elismerte, mint mondta, jelenleg az intézmény intenzív osztályának szűkös kapacitása miatt kevés a donorjelentés, ezen minél előbb igyekszik változtatni a kórház vezetősége. Hamarosan bővítik az osztály ágykapacitását, a szervközvetítő centrummal pedig egy új megállapodást kötnek.)  

Aki életében nem tiltakozott bármely szervének felhasználása ellen, vagyis nincs egy erről szóló nyilatkozata, annak szervei donorként felhasználhatók. Tévhit, hogy ehhez a hozzátartozók beleegyezése kellene. Minden ember maga rendelkezik a saját teste felett. 

A legközelebbi hozzátartozóknak természetesen joguk van tudni a szervkivételről, az orvosoknak e tekintetben tájékoztatási kötelezettségük van, amit vagy jól kezelnek, vagy nem. 

Előfordul, hogy a kellemetlenségek miatt inkább lemondanak erről, és ilyenkor elmarad a szervkivétel. De nem akarom bántani az orvosokat, hiszen jelenleg ennek kommunikálására nincsenek felkészítve, pedig ezt, mint ahogy a halál közlését is, meg lehet tanulni - vélekedik Szalamanov Zsuzsa. 

A kuratórium elnöke tapasztalataikra hivatkozva állítja: az emberek általában nem viszolyognak a szervfelajánlástól, ritka a tiltakozás és a merev elutasítás, sokkal jellemzőbb a teljes információhiány. 

Tévhit az is, hogy a vallás tiltja a szervátültetést, a katolikus egyház például egyértelműen támogatja a transzplantációt, mondván ezzel életet lehet adni. 

A szervfelajánlás egy adomány, egy szép emberi cselekedet, ami sok esetben megkönnyíti a gyászt, hiszen a szerettünk bizonyos értelemben tovább él valaki másban  teszi még hozzá  a Transzplantációs Alapítvány elnöke.

A szervfelajánlás egy adomány,  ami sok esetben megkönnyíti a gyászt. Egyetlen donor akár hét ember életét is megmentheti. Szív, hasnyálmirigy, máj, a két vese, illetve tüdő  jelenleg e szervek transzplantációja lehetséges. 

A szerv adományozója lehet élő donor, (kizárólag egyenes ági rokon vagy a beteggel szoros érzelmi kapcsolatot fenntartó házastárs, élettárs, esetleg barát) vagy agyhalott. Ez nem azonos a kómával, az agyhalál végérvényes, visszafordíthatatlan állapot. 

A donorok mintegy 30 százalékát a balesetek áldozatai, döntő többségüket azonban az agyér-katasztrófában elhunytak adják. Donorjelentés esetén az Országos Vérellátó Szolgálat számítógépe választja ki a várólistán lévők közül a műtétre legalkalmasabbat. 

A szervkivétel folyamatát a transzplantációig az úgynevezett Szervkoordinációs Iroda szervezi, külön orvosi team végzi a szervkivételeket. Hazánkban jelenleg vese-, máj-, hasnyálmirigy- és szívátültetést végeznek, a magyar betegek tüdő-transzplantációja egy bécsi speciális centrumban történik.

(Infografika: Glogovcsán Nikola)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!