Nagy sikerű somlói évjárat-bemutató a fővárosban

Budapest - A reméltnél is nagyobb sikert hozott a Somlónak és a somlói borászoknak a csütörtökön este tartott évjárat bemutató.

Győrffy Árpád

A borvidék tizennégy ismert termelője a Pollack Mihály téri Festetics-palotában tárta az érdeklődők elé a tavalyi szüret eredményét. 

A Somlói Tavasz Egyesület szervezésében, a tagok, illetve termelők költségén megrendezett mustrán mintegy ötszázan vettek részt. 

A borokat a Bogdán Birtok pincészet, a Csordás-Fodor Borház, Fazekas András, Fekete Béla, Györgykovács Imre, Takács Lajos, Kolonics Károly, a Kreinbacher Birtok, a Laposa Pincészet, a Somlói Apátsági Pince, Spiegelberg István, a Szent Ilona Borház, a Tornai Pincészet, valamint a Ság-hegyről Dénes Tibor kínálta. 


Egy rendkívül jó évjáratot mutattak be a fővárosban a somlói bortermelők

(Fotó: Győrffy Árpád)


A megnyitón a szombathelyi származású Kodály Zoltán-emlékdíjas népdalénekes, Bognár Szilvia adott műsort férje, a nagybőgős Kovács Zoltán kíséretével.

A Somlót, a borokat és az egyesületet Baráth Sándor elnök mutatta be a szakértőkből és érdeklődőkből álló közönségnek. 

Bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a bemutató gyakorlatilag teljes egészében palackozás előtti borokra épül, a hordós minták segítségével bepillantást engednek a somlói borászok műhelytitkaiba. 

Az évjáratot rendkívül jónak minősítette, véleménye szerint az még a két évvel korábbinál is jobb eredményt ad. 

Ha a nyári esős, párás idő negatív hatását megfelelő növényvédelemmel kivédték, akkor azok is kiváló szőlőt szüreteltek, akik normál éréssel takarították be a termést, és a kései szüretet megcélzók is elégedettek lehettek. 

Összességében a tavalyi alapanyag minden, a Somlón követett borászati stílusnak megfelelő kiindulási lehetőséget adott.

Az érdeklődők véleménye megerősítette az elhangzottakat. 

A hatalmas érdeklődés kicsit is váratlanul érte a szervezőket. A kóstoláshoz vitt, egy-egy vendégnek szánt 350 pohár kevésnek bizonyult, így csak folyamatos mosogatással tudták biztosítani a kóstolási lehetőséget. 

Egyes termelőknél némely fajta idő előtt elfogyott, de összességében mindenki jó szájízzel ismerkedhetett a somlói borokkal.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!