Szorosra húzzák a nadrágszíjat - A válság már érezhető a családokban

Megyei körkép - A gazdasági válság hatásai már érezhetőek a családokban: az eddig fontosnak tartott kiadások egyszeriben luxussá váltak, mindenki jól megnézi, mire költi a pénzét.

Németh F. Bernadett

- Az angol különórákat a múlt héttől lemondtuk - sóhajt Fekete Lászlóné háromgyermekes családanya -, és a férjem ül le a két nagyobbal a nyelvet gyakorolni. 

Ő csak úgy tudta megtartani az állását, hogy csökkentett munkaidőben dolgozik, kevesebb bérért, így több ideje marad a gyerekekre. Ez bizonyos szempontból jó, hiszen így sokkal többet vannak együtt, a kieső pénz viszont nagyon hiányzik. 

- Az én állásom sem biztos, félek, ha elveszítem, összeomlik a családi költségvetés. 

A család egy felső-, egy alsó tagozatos általános és egy középiskolás gyereket nevel, lakás- és autóhitelt is törlesztenek. 

A nagyfiúnak a fallabdázásról is le kellett mondani, a kicsi lány pedig nem járhat táncórákra. Ezeket úgy próbálják pótolni, hogy hétvégente többet kirándulnak, természetesen gyalog, ha jobbra fordul az idő, majd kerékpárral. 

A gyerekek szerencsére megértették, hogy az anyagi helyzetük nem teszi lehetővé a drága különórákat, mondja az anya, aki a konyhapénzt is jelentősen visszaszorította. 

- Mindig listával megyek vásárolni, és nem viszek magammal sekit, hogy ne essenek kísértésbe - mondja. 

- Figyelem az akciókat, ha kell, több üzletbe is elmegyek, és lehetőleg egy hónapra előre megveszem az alapvető élelmiszereket. Családi házban élünk, és idén ráveszem a férjemet, hogy ássa fel a kertet: remélem, a konyhakerttel is sikerül megspórolnom valamennyit. 

A férjem keresi a lehetőséget, hogyan tudnánk megszabadulni az autóhiteltől, ha sikerül, szívesen lemondunk a kényelemről az anyagi biztonság érdekében. Közlekedni autóbusszal, vonattal is lehet, s nagycsaládként kedvezményeket is kapunk. 

Szandra és Róbert öt éve élnek együtt albérletben a megyeszékhelyen. Mindketten a vendéglátásban dolgoznak, egyikük szakács, a másikuk felszolgál.

- Már év elején éreztük, hogy baj lesz - emlékszik vissza Róbert -, de bíztunk benne, hogy ez csak a szokásos év eleji hullámvölgy. Hát nem. A forgalom jelentősen visszaesett, a főnök sorra el az embereket. Csak az marad, aki tényleg jó és nélkülözhetetlen.

A fiatal párt eddig elkerülte az állástalanság réme, de nagy terveiket el kell halasztaniuk: idén szerettek volna összeházasodni, saját lakásba költözni és gyereket vállalni. 

- Ebből vagy nem lesz semmi, vagy sok mindenről lemondunk - kesereg Szandra, aki nagy, fényes esküvőről álmodik. 

- Még nem döntöttünk, egyelőre minden lehetséges forintot félreteszünk, mert lakáshitelt ebben a helyzetben nem akarunk felvenni. A szüleink segítségével egy olcsóbb, kisebb lakást hitel nélkül is meg tudnánk vásárolni, de szülni nem merek, hiszen Róbert egyedül nem tud eltartani hármunkat. 

Pedig Szandra tavaly betöltötte a harmincadik évét, tudja, jó lenne már gyereket vállani, de fél meghozni a döntést. Szorosra húzzák a nadrágszíjat: lemondanak a tengerparti nyaralásról, Szandra nem jár hetente, csak havonta fodrászhoz, Róbert pedig eladja a impozáns motorját, mert most már drága a fenntartása. 

Az étteremben olcsón ehetnek, hétvégén pedig szülőkhöz mennek, akik szívesen fogadják a fiatalokat. Róbert szerint mindez kevés lesz a jövőépítéshez, ezért kapcsolatokat keres, hogy külföldre mehessen dolgozni. 

Nem kap jó híreket: Ausztriából is a vendégmunkásokat küldik el először. Szandra éppen most talált magának plusz munkát, ismerősei gyerekeire vigyáz esténként. 

Másodállást egyelőre nem keres az egyedülélő Talabér Anita, mivel a multinacionális cégnél betöltött asszisztensi állása biztosnak tűnik. A gazdasági válság azért őt sem kerülte el, főbérlője megemelte lakbérét, s úgy vette észre, a napi bevásárlásnál is többet fizet. 

Az egyedüllétre tökéletesen berendezkedett nő gondol a jövőre: mivel nincs társa, szülei sem élnek, csak magára számíthat. Ezért áttekintette kiadásait, és havonta bizonyos összeget félretesz arra az esetre, ha állás nélkül maradna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!