Találkoznak a hazai borrendek

<b>Balatonfüred</b> - Alapításának huszonötödik évfordulóját ünnepli március 4-én a Balatonvin Borlovagrend és országos rendezvénynek is otthont ad.

Varga Ibolya

Az ünnepséget az Anna Grand Hotelban tartják. Először megszervezik a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének XIII. Kongresszusát. Ezen áttekintik a borok népszerűsítése érdekében, a kulturált borfogyasztási szokások terjesztését vállaló szervezetek tavalyi évi munkáját. 

A füredi kongresszuson adják át a Pro Vino Hungarico-díjat, a borrendek legrangosabb elismerését. A szőlő és borkultúra magyarországi történetét dr. Glatz Ferenc akadémikus foglalja össze. 

Ezt követően dr. Lichtneckert András főlevéltáros a vincelléreket mutatja be és megemlékezik a XIX. század szőlész értelmiségéről. Bemutatják Oláh János református lelkész 1854-ben megjelent könyvének új kiadását, mely a Balaton-felvidéki hagyományos szőlészet és borászat leghitelesebb leírása. 

Ezt követően tartják meg a Balatonvin Borlovagrend közgyűlését, melyen áttekintik a tavalyi eredményeket és ismertetik az idei évi munkatervet. Bemutatják a borlovagrend huszonöt évének történéseit összefoglaló új kiadványt. Ezt követően borlovagokat avatnak, majd Balatonfüred-Csopak kiváló borait kóstolják meg.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!