Akit Nicolas Sarkozy is kitüntetett - Fotókkal!

Bakonyszentlászló - A Francia Köztársaság elnöke, a magyar származású Nicolas Sarkozy a Becsületrend lovagi fokozatával tüntette ki megyénk szülöttét, a jelenleg Bakonyszentlászlón élő dr. Hoffmann Rózsát. A frankofónia és a francia kultúra terjesztéséért, a magyar-francia kapcsolatok elmélyítéséért végzett több évtizedes fáradhatatlan és eredményes munkásságával érdemelte ki az elismerést a díjazott.

Tremmer Tamás

Dr. Hoffmann Rózsa Balatonfüreden született. Édesanyja tanár volt, így már kisgyerekként látta, miként dolgozik egy pedagógus, a tanítványai hogyan viszonyulnak hozzá. Úgy tapasztalta, édesanyja nagyon sok szeretetet kap a szülőktől, gyerekektől. Csoda-e, ha egyértelmű volt számára a pedagógusi pálya?

A franciába belecsöppent, mint Pilátus a Credóba. Az iskolában egyetlen francia tanár volt, ezért ezt a nyelvet tették kötelezővé az orosz mellett. Ő pedig komolyan vette. A francia kultúra mindig is vonzotta. Két olyan nyelvet tanulni, aminek ilyen irodalma van, az a csodával határos volt, vélekedik még ma is. Ezért is lett francia-orosz szakos tanár.

A végzés után mégsem tudott tanárként kezdeni, minisztériumi tisztségviselői lett, mellette óraadói állást vállalt. 1981-től fővárosi gimnáziumokban volt tanár, igazgató-helyettes, igazgató. Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Pedagógiai Intézetének intézetvezető egyetemi docense.

Dr. Hoffmann Rózsa egész életében azoknak az értékeknek az erősítésén fáradozott, amelyek nemcsak a frankofón világban, hanem nekünk magyaroknak is alapértékeink. Ezek pedig az élet tisztelete, a másik ember szeretete, a segítőkészség. 


(Fotó: Gáspár Gábor)

A mindent átfogó etikai parancs: Ne cselekedd azt mással, amit nem akarod, hogy veled tegyék! - nyomatékosított. Európa ezeken az értékeken épült fel, s számára is ezek a meghatározóak. Ezekhez az emberiség mindig visszafordul, elég ha megnézzük a történelmet, fogalmazott.

Egyfajta missziónak tekinti, hogy a frankofón világ még többet tudjon meg rólunk. Ezért persze nem adtak volna Becsületrendet, vélekedett, sokkal inkább azért, amit a francia elismertetéséért próbál tenni. Országgyűlési képviselőként harmadik éve ő vezeti a magyar parlament magyar-francia baráti tagozatát és a Frankofón Parlamenti Közgyűlés magyar szekcióját. 

Tevékenységének eredményeként jelentős mértékben aktivizálódtak a magyar Parlament francia és frankofón kapcsolatai, amit  egyebek mellett  a nemrég lezárult sikeres frankofón parlamenti év eseményei, köztük több, kedvező nemzetközi visszhangot kiváltó budapesti frankofón rendezvény is jelez.

Egy ilyen kitüntetés még csak eszébe sem jutott. Szerényen fogalmazott: tette a dolgát. Kapott visszajelzéseket ugyan, hogy elégedettek a munkájával, de azt nem gondolta, hogy ennyire. Éppen ezért az elismerés semmiképp sem tekinthető záróakkordnak. Úgy érzi, még nem tett annyit, hogy igazán méltó lenne a Becsületrendre. 

De jó szívvel fogadta el, ha az adományozók úgy látták, kiérdemelte. A díj arra ösztönzi, hogy még jobban és többet dolgozzon, természeseten még eredményesebben. A megtiszteltetés kötelez, nemcsak a múltban, a jövőben is meg kell neki felelni. A nemzetközi konferenciákat továbbra sem politikai turizmusként éli meg, hanem munkával tölti az időt.

Amikor kisgyermek volt, sokszor kesergett amiatt, mennyivel nehezebb az életük, mint az osztálytársainak - édesapja ugyanis korán elhunyt. Ez a sorscsapás rákényszerítette, hogy mindig helytálljon. Tizennégy éves kora óta pénzkereső. Azt látta, dolgozni kell, mert ez adja meg az ember életének tartalmát. 

Ez egyfajta belső hajtóerő számára, ezért is vállal rengeteget. Egészsége rendben van, gyermekei felnőttek, a családanyaság ma már nem sok feladatot ró rá. A családi szálakat azonban igyekszik szorosan tartani, hogy ezek ne lazuljanak!

Ha pedig el akar bújni a világ elől, megteheti. Nagyon nem bírták a fővárost, ezért olyan helyet kerestek, ahol jól érezhetik magukat. Minő véletlen, éppen Bakonyszentlászlón, édesapja szülőfalujában találtak egy családi házat. Tizenhat éve minden szabadidejüket ott töltik, két esztendővel ezelőtt pedig véglegesen odaköltöztek. Itt töltekezhet a jövő kihívásaira.

Napóleon alapította

A Becsületrendet Bonaparte Napóleon alapította 1802-ben, a civil és a katonai élet kiemelkedő eredményeit elismerendő. Öt fokozatát, a lovagi, a tiszti, a parancsnoki, a főtiszti, fokozatot, valamint a Becsületrend nagykeresztjét a társadalmi élet különböző szereplői kaphatják. 

A díjat a Francia Köztársaság elnökének rendelete alapján a francia külügyminiszter adományozta, és a Francia Köztársaság budapesti nagykövete, René Roudaut a nagykövetség rezidenciáján adta át dr. Hoffmann Rózsának. Szép ünnepség volt, meleg, bensőséges hangulattal, mindazok jelenléte mellett, akik a díjazott számára fontosak voltak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!