Az uniós szakértőket zsebből fizetjük?

Magyarország az EU-hoz való csatlakozással sok egyéb előny mellett az uniós pályázati forrásokhoz is hozzájutott. Ezek elosztása egy bonyolult pályázati rendszeren keresztül történik, amelynek az ismerete, az abban való jártasság mára önálló szakmává nőtte ki magát. Ezelőtt öt évvel az uniós pályázati szakértő olyas valaki volt, mint a 90-es évek elején a magán taxis: boldog-boldogtalan uniós pályázatot írt.

Szausev Xénia

Ennek következtében sok sikertelen pályázat keletkezett, sokakat csaptak be hozzá nem értő szerencselovagok, és nem tettek jót a pályázatokat érintő politikai viták, büntetőügyek sem.

Mára a szakma letisztult, kinőtte magát, a piacvezető nagyok mellett, akik országosan tevékenykednek, regionálisan, vagy térségi, kistérségi szinten tevékenykedő kisebb szakértői irodák segítik az önkormányzatokat és a vállalkozásokat a pályázatok útvesztőiben.

Munkájukra szükség is van. A rendszer bonyolult, az uniós támogatások elköltése komoly adminisztratív terheket ró a nyertesekre.

Ennek ellenére az uniós pályázatmenedzser szakma a mai napig elismertségéért küzd. 

Bár azt a pályázatok kiírói is elismerik, hogy külső szakértő nélkül szinte lehetetlen egy-egy pályázati kiírás értelmezése, hogy az elnyert támogatás szabályszerű elköltéséhez, a közbeszerzésekhez szintén komoly szakértelem szükséges, ezek a költsége a pályázatok egy jelentős részénél még mindig nem elszámolhatók.

A szakma komoly sikerként értékelte, hogy a nagyobb pályázatoknál már a projektmenedzsment és a közbeszerzés díja elszámolható, a kezdeti örömöt azonban a gyakorlati csalódások követték. 

A pályázatok elbírálásánál ugyanis rendszeresen, és egyre gyakrabban fordul elő, hogy épp a szakértői költségekkel kurtítják meg a támogatást. 

Ezek a döntések Kőrösi Koppány, a Körics Euroconsulting ügyvezetője szerint a feketegazdaság felé tolják a pályázatnyerteseket – különösen a forráshiánnyal küzdő önkormányzatokat -, akik kénytelenek „kreatív” megoldásokat keresni a források előteremtésére, vagy a pályázatok összeállításánál fordulnak olyan kéréssel a pályázati szakértőkhöz, hogy „rejtsék el” saját díjazásukat a pályázati költségvetés egyéb soraiban.

Több más szakértővel együtt a Körics Euroconsulting munkatársai is abban látják a megoldást, hogy – hasonlóan a nyugat-európai példákhoz – a pályázatmenedzserek valamennyi költsége – így sikerdíja – is elszámolható legyen a pályázati költségvetésben, ne kelljen zsebből fizetni az uniós szakértőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!