Életveszélyes bomba Várpalotán! - Egy diák találta meg

Várpalota - Robbanásveszély miatt kiürítették ma délelőtt a Faller Jenő Szakképző Iskolát, ugyanis az udvaron egy orosz aknavető gránátot találtak.

Szabó Péter Dániel

Egy diák találta meg reggel hét óra után az intézmény udvarán a körülbelül 40 centiméteres gránátot.  

Rögvest a tanáriba sietett, ahonnan Kedves Albert igazgatóhelyettes értesítette a rendőrséget. Ezt követően percek alatt a helyszínre értek a rendőrök, s a robbanásveszély miatt kiürítettük az iskolát - mondta el kérdésünkre Bőle Károlyné, a Faller igazgatója. 

A várpalotai rendőrkapitányság munkatársainak jelzésére fél órán belül a helyszínre ért a kecskeméti és várpalotai tűszerészekből álló speciális csoport, s megkezdte a rozsdás, sérült, ámde a működő gyújtószerkezet miatt mégis életveszélyes lőszer hatástalanítását. 

A munka idejére, körülbelül délelőtt tizenegy óráig a rendőrök lezárták a forgalmat a polgármesteri hivatal előtti részen, a szakemberek pedig gőzerővel dolgoztak az iskola kerítése mellett, a Nagy Gyula Galéria mögötti területen. 

Információink szerint a második világháborús orosz aknavetőből származó 82 miliméteres gránát körülbelül 50 méteres sugarú körben súlyos, életveszélyes sérüléseket okozhatott volna. 

Azt is megtudtuk, a gránátot minden bizonnyal egy mindeddig ismeretlen személy helyezte el az udvaron, egy fa és a kerítés közé.  Annyi bizonyos, hogy tegnap még nem volt itt a gránát, ugyanis a karbantartónk dolgozott a területen, s nem vette észre. 

- Magát a tettet egyébként igazgatóként és magánemberként is felháborítónak tartom, hiszen közel 500 gyermek életét veszélyeztette közvetlenül az ismeretlen elkövető - jegyezte meg Bőle Károlyné, aki azt is elmondta, a napokban dr. Szabó János alezredessel, a palotai rendőrkapitányság vezetőjével közösen tájékoztatják majd a diákokat, s hívják fel figyelmüket a veszélyekre, illetve az ilyesfajta tettek következményeire. 

*
Ugyan délelőtt 11 órára már elmúlt a veszély, ám a Faller szakképzőbe nem hívták vissza a diákokat. Bőle Károlyné igazgató elmondta, minden nebulót hazaküldtek, az elmaradt órákat a közeljövőben, egy szombati napon pótolják majd be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!