Hogyan NE rontsuk el a menüt? - Fontos a borok sorrendje

Étkezésnél nemcsak a fogások sorrendje a fontos, hanem arra is ügyelnie kell a gondos háziasszonynak, hogy az ételekhez milyen bort kínál. Egy rosszul megválasztott itallal a legkiválóbb menüsort is el lehet rontani. Egly Márk borász, aki borkóstolókat is vezet, elmondta, a kóstolásra a gyomrot is fel kell készíteni.

Tisler Anna


Az ételek és a borok sorrendje mellett a tálalás is fontos
 (Fotó: archív)

A háziasszony, ha vendégeivel végig akarja kóstoltatni a családi birtok előző évi borait, kezdje a fehérborokkal, azok ugyanis jó savaikkal előkészítik a gyomrot az emésztésre.

Előételként tálaljon sok zöldséget, és úgy haladjon a nehezebben emészthető ételek felé. A szakember pörkölt mellé testes vörösbort, magyar kadarkát ajánl, kifőtt tészta mellé fehérbort, chardonnayt, rántott fehérhús mellé kiváló az olaszrizling, marhahúshoz a kékfrankos. Esti beszélgetéshez kiváló a száraz olaszrizling vagy a kékfrankos.

A borral most ismerkedő fiataloknak Egly Márk javasolja, elsőként a gyümölcsös, ízletes, alacsony savtartalmú fajtákat kóstolják meg. 

Aki bizonytalan abban, hogy milyen bort válasszon ajándékba vagy az ünnepi ételhez, térjen be egy szaküzletbe, ahol segítenek neki. Nem érdemes az ár alapján dönteni, az olcsó fajták között is vannak jók, a magas árfekvés pedig nem jelent minden esetben kiváló minőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!