Kétesélyes a szezon - Letörik az árakat a hotelek

Veszprém - A turizmus az egyik legérzékenyebb ágazat, amely az elsők között reagáál politikai, gazdasági folyamatokra, természeti, klimatikus változásokra. De vajon hogyan reagál a gazdasági válaságra? Nyakunkon a nyár, a szezon, mire számíthatunk kempingekben, hotelekben? - többek között erről beszélgettünk Polgár Tiborral.

Kiss Nikolett

Az ország GDP-jét tekintve egész nagy részarányt, 8,5 százalékot, de közvetve 10 százalékot képvisel a turizmus, másik oldalról ugyanakkor abszolút nem tényező: lásd mostanában az üdülési csekk megadóztatása vagy bármi más kérdés, a döntéshozók egyszerűen lesöprik az asztalról egy pillanat alatt. 

Az érdekérvényesítő képessége sajnos nem túl jó az ágazatnak kezdte a balatoni kempingeket üzemeltető Balatontourist Zrt. vezérigazgatója. 

Polgár Tibor hozzátette azt is: A belföldi forgalmat a csekk generálta náluk a kempingekben is. Abszolút húzómotor, a belföldiek évről-évre történő dinamikus növekedése teljesen ennek köszönhető. 

A tavalyi 41 milliárd forintos forgalmon túl véleménye szerint meg kell nézni azt is, milyen egyéb szolgáltatásokat vesznek igénybe a vendégek ezen felül, ami extra bevételként jelentkezik az államnál: étel, ital, vendéglátás, programok, utazás.  

Ebben az időszakban, amikor az országhatáron belül kellene tartani a pénzt, akkor a csekk megadóztatása felelőtlen húzás volna - tette hozzá. 

Nyitnak például szociális boltokat, hogy vegyünk magyar árut, ehhez képest meg akarják adóztatni az üdülési csekket?! 

Nem is értem a logikáját. A cél az lenne: költsd el itthon a pénzedet! 

Nem járnának jól az adóztatással a hazai hotelek sem, amelyek szintén jelentős forgalomnövekesét értek el az elmúlt években az üdülési csekkel. 

Ráadásul a válság miatt Amerikában és Európában is hotelek tucatjainak csődjét prognosztizálják a szakértők. 

Az üzleti turizmus hanyatlása a budapesti hotelekben már tavaly év végén érezhető volt, de a vidéki szálláshelyeket sem hagyta érintetlenül.
 
Ma már tízezer forintos félpanziós árral akcióznak a szállodák, ez a vicc kategória! Az a baj, hogy most letörik az árat, és nem fogják tudni visszavinni. 

Mert ha a vendég most el tud menni 10-15 ezer forintért félpanzióval egy jó hotelbe, akkor nem tudják rövid időn belül visszavinni az átlagos 20-25 ezerre. Egymást gyilkolják így. 

Akinek komolyabb hitelállománya van, az nem tudja majd kitermelni a tízezer forintos szobaárból. Ha leszámítjuk az üzemeltetési költségeket, a félpanziót, szinte nem marad semmi a szállodai szobán. 

Azt gondolom, lesznek olyan szállodák, amelyek tönkremennek, gazdát cserélnek. A szakember hozzátette: a túlélésben jönnek elő azok a dolgok, a melyek már nem a vendégről szólnak: hogy tudunk spórolni az energiával, hogyan lehet takarékoskodni, költséget csökkentő megoldásokat kitalálni. 

És nem elsősorban a munkaerő-költségre gondolok! Mert mindenki ehhez nyúl először, csak egy idő után ez magával viszi a szolgáltatás csökkenését is, akkor pedig már visszaüt. Ma az egyik legnagyobb kérdés az emberi oldal mellett az energia.

(Fotó: Gáspár Gábor)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!