Kötelező adatszolgáltatás

Veszprém - Április 14-én éjfélig azoknak a gazdálkodóknak, akik akár az EMVA, akár az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében vettek igénybe támogatást, különféle adatokat kell szolgáltatniuk a vállalkozásukról.

Varga Ibolya

Az Európai Unió kötelező jelleggel előírja, hogy minden agrárvállalkozónak - legyen magánszemély, családi gazdaság, vagy gazdasági társaság - évente rendszeresen adatokat kell szolgáltatnia tevékenységéről abban az esetben, ha közösségi támogatást vett igénybe.

Ezek az adatok egyrészt a támogatás igénylésekor meglévő állapotról szólnak, másrészt a támogatással elérendő fejlesztés hatására változó jövőbeli céladatokat tartalmazzák, harmadrészt a fejlesztés megvalósítása közbeni időszak jellemzőit mutatják be. 


Az állattartást is támogatják, ami egyébként jól illik a környezettudatos gazdálkodás megvalósításába 
(Illusztráció: archív)

Ezt az adatszolgáltatást nevezi az unió monitoringnak. Így a támogatást folyósító és lebonyolító hivatal - Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - folyamatosan nyomon kísérheti a támogatást felvevő gazdálkodók tevékenységét.

Ezért kötelező a termelőknek ezeket az adatokat beküldeniük, amelyet ebben az évben már csak elektronikus úton tehetnek meg az úgynevezett ügyfélkapun keresztül. Vagyis számukra nélkülözhetetlen az Internet léte és használata. 

Az a gazdálkodó, aki nem képes erre, az bátran forduljon a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálatán belül dolgozó 202 tanácsadó valamelyikéhez. 

Országszerte, minden kistérségben megtalálhatók a tanácsadók, akik kiépített informatikai infrastruktúrával irodájukban várják a segítséget igénylőket, de a gazdálkodónál is - amennyiben van internetes kapcsolat -, személyesen segítenek a szükséges adatokat összegyűjteni, és szakszerűen azt a hivatalnak elektronikus úton megküldeni.

Tehát a gazdálkodóknak igyekezniük kell, mert április 14-ig minden adatot be kell jelenteniük, s hogy pontosan melyek is ezek, abban is segítenek a kamarai tanácsadók. Ahogy tették azt egy évvel ezelőtt is, mikor a gazdálkodók kötelező, évenkénti terület alapú támogatásigénylésénél is már 38 ezer esetben segítettek. Tavaly összesen mintegy 180 ezren igényeltek támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!