Szeméttenger a Templomhegyen

Borzavár - A Reflex győri zöldszervezet hívta fel lapunk figyelmét az országos Kék Túra Útvonalon található irdatlan mennyiségű szemétre. A helyieket nem érte meglepetésként, évek óta harcolnak az újra és újraszülető illegális lerakó ellen.

Németh F. Bernadett

A Reflex lapunk és a PLT környezetvédelmi akciójához, a Tegyünk rendet a környezetünket! kampányhoz csatlakozott észrevételével. Nagy Péter, a szervezet munkatársa elmondta: megdöbbentő, hogy a telep éppen az oraszágos Kék Túra Útvonalon helyezkedik el. 

A Reflex ide a közeljövőben egy túrát szervez, a Cuha-völgyi vasút megmentése érdekében, ennek bejárásakor bukkantak a telepre.

Dombi László polgármester azonban évek óta kénytelen szembenézni a problémával, s az önkormányzat mindeddig sikertelenül próbálta felszámolni az illegális telepet. A legnagyobb gond az elhelyezkedése, ugyanis aszfaltos úton, jól megközelíthető. 

Így aztán még éjszaka is érkeznek az illegális hulladéklerakók, akiket időnként  ha éppen tetten érik  a helyiek feljelentenek  legutóbb például a múlt hétvégén kaptak el két szeméthordót. Egyik se helybéli volt, amin a polgármester nem is csodálkozik. 

Borzaváron ugyanis szervezett szemétszállítás van, évente egyszer ingyenes lomtalanítás, elektronikai hulladékgyűjtés és az építési törmeléket is elviszik a házaktól. 

A település nagy gondot fordít a környezet védelmére, a fiatalok szemléletalakítására, a vízbázisok védelmére. 

Egy régi illegális hulladéklerakót például saját erejükből rekultiváltak, a helyére szépen rendbentartott millenniumi parkot, játszóteret, szabadiőparkot építettek, amit előszerettel használnak is a helyi fiatalok, családok. Csak a templomhegyi illegális lerakóval nem bírnak. 

Az ottani bányagödörnek története van, elvileg siker, a gyakorlatban mégsem. Siker ugyanis, hogy a kilencvenes évek sikerült megállítani a mészkő és díszkőkutatást, ami nagy károkat okozott volna a falunak (a templom, iskola felett néhány száz méterre a lakóházaktól dolgoztak a több tonnás gépek, port, zajt keltve és tönkretéve a település útjait), a leállított bányászati tevékenység után azonban ott maradt a sok gondot okozó gödör. 

Amibe azóta hihetetlen mennyiségű szemét került: van itt műanyag lavór, szétdöntött sírok, disznókoponya, építési törmelék bőven, s ki tudja, mi még. 

A terület a Bakony termelőszövetkezeté, s az önkormányzat annak idején hiába kérte a földtani hivataltól, hogy állítsák helyre az eredeti állapotot, a hivatal ezt nem támogatta, mivel a terület értékes lelőhely. Azóta is mint bánya szerepel a térképeken. 

Mint azt kampányunk meghirdetésekor ígértük: az illegális telep felszámolását addig forszírozzuk, míg sor nem kerül rá. A következőkben a terület tulajdonosával vesszük fel a kapcsolatot. 

(Fotó: Gáspár Gábor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!