Ágyaspálinka - majdnem minden mennyiségben

Újszilvás - Világcsúcskísérletre készül az egyik leghíresebb magyar pálinkafőzde: 54 liter pálinkát - 2 centiliterenként, 2700 pohárban - készülnek kiosztani a május 23-i, szombati IV. Ágyaspálinka Fesztivál vendégei között a Pest megyei Újszilváson.

Szausev Xénia

Erre a napra összehívják a Pálinkafőzők Országos Konferenciáját is, 600 résztvevővel, akik a hazai kereskedelmi- és bérfőzdéket képviselik. 

Az egyik legrangosabb magyarországi pálinkafesztivál középpontjában a kiváló magyar élelmiszerek állnak - és az idén egy világcsúcskísérlet. A Bolyhos ágyaspálinkákat előállító cég tulajdonosai elkészíttették a világ legnagyobb - 54 literes - pálinkásüvegét. 

A Guinness-rekord hivatalos hitelesítése lesz a fesztivál kiemelkedő eseménye. Mind az 54 liter pálinkát - 2 centiliterenként, 2700 kis pohárban - szétosztják a vendégek között. 

Az ágyaspálinka külön műfaj a pálinkán belül. Amint a pálinkatörvény fogalmaz, a gyümölccsel együtt legalább 3 hónapig kell érlelni, és 100 liter pálinkához legalább 10 kiló érett, vagy legalább 5 kiló aszalt gyümölcsöt kell felhasználni.  

A szombati fesztivál érdekes eseményei közé tartozik még a Pálinka Lovagrendek színpompás felvonulása, a IV. Országos Törkölyzsáktoló Verseny, főzővetélkedő, valamint számos szórakoztató és kulturális kísérőprogram. 

A szervezők az idén 8 ezer látogatóra számítanak, a belépés ingyenes.
(MTI) 

"Dió pálinka. 

Egy 3 literes bőszáju üvegbe tegyünk karikára vágott 20 gyenge zöld diót, 20 szem szegfüszeget, két darab fahéjat és fél kiló czukrot. Ezeket kevés vizzel felfőzve, öntsük az üvegbe és töltsük tele az üveget seprő, vagy törkölypálinkával. Az üvegeket időnként rázzuk fel. Pár hét alatt össze érik; gyomor fájdalom ellen igen hathatós gyógyszer. 

Vegyes gyümölcs-pálinka. 

Negyed kiló czukrot mártsuk meg vizbe, tegyük tiszta lábasban láng-tüzre forrni; mikor a czukor forrni kezd, öntsük bele a következőleg készitett gyümölcs levet: egy kis tányérnyi érett fekete cseresnyét, ugyanannyi málnát és epret törjünk által szitán; ez a gyümölcs lé legyen egy fél liternyi. Amint már a czukor elolvadt, azonnal öntsük a gyümölcs-levet a forró czukorba s ugyanakkor tegyünk még e keverékhez két liter jó, tiszta pálinkát. Ezeket együtt főzzük még fél óra hosszáig, akkor öntsük üvegbe és dugjuk be. Egy hétig minden nap rázzuk fel az üveget, azután szürjük átal sürü ruhán és tegyük megint tiszta üvegbe. Használjuk vendégség alkalmával, délelőtt piskótával felszolgálva. 

Vanillás pálinka. 

Negyed kiló czukrot vizbe kell mártani és azonnal egy porczellán lábasba kell tenni, hogy egészen elolvadjon. A lábast tegyük láng-tüzre s mikor a czukor elkezd forrni, mindjárt tegyünk bele fél rud apróra vágott vaniliát és másfél liter pálinkát; a pálinka lehet akár minő faju, csak tiszta és hamisitatlan legyen. Hagyjuk főni a czukorral a pálinkát és mikor forró lett, tegyünk bele negyed kiló mandulát, héjától meghámozva és mozsárban jól megtörve. Miután a pálinka a mandulával együtt negyed óráig főtt, tegyünk még bele egy kis pálinkás pohár sötét veres álkörmöst, (álkörmöst minden patikában lehet kapni s nagyon olcsó.) Ezt a pálinka keveréket öntsük üvegbe és dugjuk be jól; minden nap egyszer rázzuk fel erősen, hogy a leülepedett mandula a pálinkával össze keveredjen. Egy hét mulva finom ruhán szűrjük keresztül és ujra tegyük üvegbe, jól ledugaszolva. Az igy készült házipálinka a legkellemesebb izü csemege italok közé tartozik. 

Narancs pálinka. 

Negyed kiló czukorral dörzsöljünk le két czitromnak és két narancsnak a héját, azután tegyük a czukrot a lábasba és öntsünk a czukorra csak épen annyi vizet, a mennyit felvesz. A narancs és czitrom levét csavarjuk bele a czukros vizbe, tegyük aztán láng-tüzre forrni. Mikor erőssen kezd a czukor főni, öntsünk bele két liter pálinkát és ezt főzzük fel a czukorral, negyed óráig. Negyed óra mulva vegyük el a tüztől, öntsük üvegbe, egy hétig rázzuk fel minden nap, azután szürjük átal sürü ruhán és ujra tegyük tiszta üvegbe. 

Köménymagos vagy (Ánizsos) pálinka. 

Negyed kiló czukrot vizbe mártva, tegyünk tiszta lábasba, láng-tüzre forrni. Mikor egészen felolvadt a czukor és forrni kezd, öntsünk bele két liter tiszta jó pálinkát. Főzzük fel a czukorral együtt a pálinkát és egy fakanálnyi kömény- vagy ánizs magot. Hagyjuk a tüzön e pálinka-keveréket, folytonosan főzve negyed óráig; akkor öntsük üvegbe és egy hétig mindennap rázzuk jól fel. Végül szűrjük át tömött ruhán s tegyük ujra tiszta üvegbe. Ez a pálinka kisebb gyomor bántalmak ellen is jó. "

Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!