Csemege 21 - Tanbolt nyílt Veszprémben

Veszprém - Csemege 21 nevet viselő tanbolt nyílt tegnap Veszprém belvárosában. Az oktatási és kereskedelmi egységként egyaránt funkcionáló csemegeüzlet, a hat szakképző intézményt összefogó Pannon TISZK Veszprém gondozásában nyitotta meg kapuit.

Szausev Xénia

Nagy szükség lehet a veszprémi példa alkalmazására, ha július elsején életbe lép az a törvény, amely a kedvezmények megszüntetésével veszélybe sodorhatja a szakképzésben tanulók gyakorlati képzését.

Közeli gazdaságokból származó gyümölcs- és zöldségválasztékkal, tejautomatából csapolható friss, házi tejjel és minőségi tejtermékekkel, termelői mézzel és lekvárokkal, savanyúsággal, sütőipari termékekkel, minőségi magyar borokkal, pálinkával, hazai előállítású szörpökkel és gyümölcslevekkel várja a vásárlókat a Veszprémi tanüzlet.

A bolt üzemeltetését, a szakképzett dolgozók mellett a veszprémi Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola kereskedő szakmát tanuló diákjai segítik majd.

A tanbolt létrehozásának és működtetésének alapvető célja a szakképzés hatékonyságának és minőségének javítása, a kor követelményeinek és a gazdasági folyamatoknak is megfelelő képzőhelyek kialakítása volt. 

A Pannon TISZK célja a kötelező gyakorlati képzés feltételeinek megteremtése olyan életszerű körülmények között, amely nagymértékben képes hozzájárulni az intézményeikben végzett diákok munkaerőpiacra jutásban.

Július elsején lép életbe az a törvény, amely megszünteti vagy csökkenti az eddig teljesen elszámolható tárgyi-, anyag- és ösztöndíj-költségeket. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatónak pénzbe kerülne a gyakornokok foglalkoztatása, ami által veszélybe kerül a szakképzésben tanulók gyakorlati képzése.

Nagy Katalin, a Pannon Provincia 21 Tanbolt vezetője a törvénymódosításra reagálva elmondta, hogy a mostani gazdasági helyzet nem kedvez a szakképzésnek, hiszen nagyon kevés vállalkozás van olyan helyzetben, hogy még a tanulóképzés efféle terheit is vállalja. 

Így az intézményeknek kell majd gondoskodniuk a náluk tauló diákok szakmai, gyakorlati képzéséről. A tanbolt legfontosabb funkciója hogy a régió szakképzési rendszere elősegítse a versenyképes gazdaság elvárásaihoz illeszkedő ismeretanyag megszerzését és kompetenciák fejlesztését.

Hegyi Gábor, a Pannon TISZK Veszprém ügyvezetője elmondta, több Európai Uniós fejlesztést kezel az intézmény. A tanbolthoz hasonló komoly infrastrukturális beruházások mellett, uniós pályázati forrásból megkezdték a szakképzés tartalmi fejlesztését is. 

- Célunk a szakképzés modern, a munkaerő-piaci igényeket rugalmasan követni tudó képzési rendszerré történő alakítása, melynek lényeges eleme a munkaerőpiac és az oktatás közti koordinált együttműködés. Emellett a szakképzés presztízsének visszaállítása is komoly feladat - mondta a szakember

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!