Fejlesztésekre használt milliók

Zirc - Pályázati önrészekhez használták fel eddig annak a 300 millió forintnak a jelentős részét, amely kötvénykibocsátásból származott.

Mátételki András

A legutóbbi testületi ülésen Ottó Péter polgármester tájékoztatását elfogadták a képviselők. A múlt esztendőben a fenti összegből 100 milliót költöttek el, a legnagyobb kiadásuk 21 millió forint volt a szennyvizek elvezetésére és kezelésére, további 20 milliós önrész segítségével több utat felújítottak. 

Az elkövetkezendő időszakban a város 88 millióval járul hozzá a pályázaton nyert járóbeteg szakellátás fejlesztéséhez, amelynek teljes költsége meghaladja a 800 millió forintot. További jelentős kiadás lesz (27 millió) a térségi szennyvíz-elvezetés megoldása. A fel nem használt forrásra 133 millió forint erejéig vállaltak kötelezettséget, így 66 milliója marad a városnak. 
 
Döntés született arról, hogy amennyiben a háziorvosok egy hónapnál túl, de maximum egy évig betegállományba kényszerülnek, ezalatt a helyettesítőjük béréről kell gondoskodniuk, továbbá az egészségház felújítására felvett hitelt is törleszteniük kell. Az önkormányzat a hitel törlesztésüká egy részét átvállalja. 

A város akkor kapja vissza ezt a pénzt, ha például az orvos nyugdíjba megy, vagy eladja a praxisát. A gyógyszertárak hétvégi ügyeleti nyitva tartásáról az a vélemény fogalmazódott meg, hogy szombaton 8- 12 között, vasárnap 9-11 között legyen nyitva a három közül az egyik patika a városban. 
 
A képviselők elfogadták a város közműveinek állapotáról készült fejlesztési elképzeléseket. A vízhálózat felújítására tavaly a szolgáltató 22 milliót fordított, idén is ennyit terveznek: a Köztársaság és Szabadság utca kerül sorra, majd csak ezután dolgoznak a Kossuth utcában. 

Idén, illetve a következő évben oldják meg az Erdőalja lakótelepiek szennyvízcsatorna gondját, ahová egy átemelőt építenek be. Bővítik a közvilágítást a János tanyai utcában és Szabadság utca mögötti területen. 

A Kardosréten, a Tündérmajorban és a Vásártéri utcában élők szeretnék, ha rácsatlakozhatnának a gázhálózatra. Sokáig már nem halasztható a Fáy utcai távhővezeték felújítása sem a gyakori meghibásodások miatt.
 
 
 

Ezek is érdekelhetik