Gyermeknapi kavalkád táncházzal, bábelőadással

Napló - A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen immár 19. alkalommal tartja meg kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát a budapesti Városligetben. A Vajdahunyad várától a Királydombig elterülő részen a többi között koncertek, sport- és kézművesfoglalkozások várják a fiatalabb korosztályt.

Szausev Xénia

A kormány gyermeknapi rendezvényén igazi családi programok fogadják a Kossuth térre érkezőket: a legkisebbek babajátszó sátorban múlathatják az időt, de táncház, valamint a helyes táplálkozást népszerűsítő interaktív műsor és bábelőadás is szórakoztatja a gyerekeket. A nagyobbak a Szuper Csapat tagja cím elnyeréséért versenyezhetnek, kipróbálhatják a tűzoltófecskendő használatát, az Országos Mentőszolgálat szakembereinek közreműködésével elsősegély-ismereteket sajátíthatnak el, a kerékpáros és kerekesszékes mini KRESZ-pályán a legfontosabb közlekedési szabályokat is megtanulhatják. A vetélkedők mellett különleges járműbemutató keretében rendőrségi motorokat, terepjárót, motorcsónakot, gumikerekű harckocsikat, tűzszerészrobotot, quadokat, valamint új és veterán mentőautókat, tűzoltóautókat tekinthet meg a publikum. 
A programok helyszínei akadálymentesek, kerekesszékkel megközelíthetőek, a színpadon pedig jeltolmácsok segítik a siket és nagyothalló gyerekek bekapcsolódását az interaktív programokba. 
    
A Bárka Színház Mesebárka címmel meseelőadásra invitálja a színházkedvelő gyerekeket 5 éves kortól; a gyerekek és a színészek közösen írják, majd eljátsszák a darabot.
A Zöld Pardonban  a Kalamajka a NemPiskóta Erdőben című interaktív, élőszereplős meseelőadás, valamint a Szeleburdi Bohóczenekar műsora kínál tartalmas időtöltést a családoknak. A színpadi előadások mellett bohóctorna, papírsárkány-készítés és -eregetés, kézművesfoglalkozások, tűzoltóautó-bemutató, írnokiskola, kincsvadászat és ügyességi versenyek is mulattatják a résztvevőket.
A Macifesztivál jótékonysági macigyűjtése a Duna Plazában vasárnap zárul le: az eddig összegyűlt több száz medvét a Bethesda Gyermekkórház, és más gyermekjóléti intézmények kapják. A Macisimogatóban 200 maciban gyönyörködhetnek a gyerekek, de itt található a Macivágta játék is, amelyen komoly csatákat vívhatnak a kicsik.
A kalózkapitány és legénysége várja a kalandra éhes és bátor gyermekeket vasárnap Baján, a Sugovica partján kikötő bárkában. A jelentkezőket a rettenthetetlen Lankóci Kapitány állítja próbák elé, s a legalkalmasabb jelöltek részt vehetnek Gemenc kincsének felkutatásában.
    
A Nemzetközi Gyermeknapot 1950 óta ünnepli a világ a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberben elfogadott határozata alapján. Magyarországon hagyományosan május utolsó vasárnapján rendeznek gyermeknapi programokat.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!