Irodalom a villamoson

Veszprém - Lendületben a német irodalom címmel rendezett felolvasással egybekötött beszélgető-délutánt a Goethe Intézet és a Pannon Egyetem Germanisztikai Intézete az egyetem B épületének nagytanácstermében a közelmúltban.

Szép Orsolya

Farkas Tünde műfordítóval és Lendvay Katalinnal, az Európa Könyvkiadó szerkesztőjével, valamint Kleineisel Mariettával, a Goethe Intézet irodalmi és kulturális rendezvényekért felelős munkatársával beszélgetett Kajtár Mária, a Germanisztikai Intézet adjunktusa.

Kleineisel Marietta beszélt a Goethe Intézet új, nagyszabású akciójáról, mellyel azokat az embereket célozták meg, akik a budapesti villamosokon olvasgatnak vagy éppen egy kávéházban üldögélnek valamilyen jó könyv könyvtársaságában. 

Ezeken a helyeken bukkan fel manapság egyre gyakrabban az Intézet kultúrkommandója, hogy Mozgókönyvtár elnevezésű antológiájával, mely a kortárs német irodalomból tartalmaz szemelvényeket, a német könyvek olvasására buzdítsa az embereket.
 
A beszélgetésből, melynek során a műfordítók is megosztottak néhány érdekes fordítási tapasztalatot a hallgatósággal, kiderült, hogy a mai német irodalom nagyon újszerű, a korábbi hagyományoktól gyökeresen eltérő prózai alkotásokat ont magából, valamint az, hogy az új nemzedék rendkívül alacsony átlagéletkorú alkotókból áll, akik a mindennapi életet, az identitáskeresést és a multikulturálitás élményét állítják műveik középpontjába meglepően sok humorral fűszerezve.
 

Ezek is érdekelhetik