Romagyilkosságok - Nemzeti Nyomozó Iroda: az FBI eddig is segített nagy ügyekben

Budapest - A romagyilkosságok felderítésében valóban segítséget nyújt az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) - erősítette meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) szóvivője az MTI korábbi értesülését hétfőn, részleteket azonban nem kívánt elárulni - azt ugyanakkor hangsúlyozta, az FBI máskor is közreműködött nagy ügyek felgöngyölítésében.

Szausev Xénia

Bartha László elmondta: az NNI épületében régóta folyamatosan dolgoznak FBI-nyomozók, akik szükség esetén bekapcsolódnak egy-egy ügy nyomozásába, így természetesen részt vesznek a romák sérelmére elkövetett életellenes cselekmények felgöngyölítésében is. A szóvivő hozzátette: az NNI emellett telefonon is konzultálni szokott az amerikai kollégákkal , de hogy a mostani, több roma életét követelő gyilkosságsorozat elkövetőinek megtalálása érdekében "házon belüli",  telefonos, netán másfajta segítséget vesznek-e igénybe, azt a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulta el Bartha László. 

Arra a kérdésre, hogy igazak-e a több sajtóorgánumban megjelent hírek, miszerint az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére FBI-nyomozók érkeznek Magyarországra, a szóvivő megismételte: az NNI nem kívánja elárulni a roma gyilkosságok felderítéséhez nyújtott amerikai segítség formáját. 

Az MTI megbízható forrásból származó információi szerint a nagy tiszteletnek örvendő FBI-nyomozók igen körültekintően "nyúlnak" egy-egy magyar bűnügyhöz. Itteni kollégáik és tolmács segítségével alaposan megismerik a gyilkosságok helyszíneit, átolvassák a tanúvallomásokat, s igyekeznek mindent megtudni az áldozatokról is. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója április végén jelentette be, hogy harminc fővel megemelte a romák elleni fegyveres és Molotov-koktélos támadásokat vizsgáló nyomozócsoport létszámát, így már száz szakember próbálja felderíteni az öt ember életét követelő gyilkosságok elkövetőit. Az országos rendőrfőkapitány pedig szintén április végén a korábban kitűzött 10-10 millió forintos nyomravezetői díjat egységesítette, és 50 millió forintra emelte, mivel mint mondta, a nagycsécsi, a tatárszentgyörgyi és a tiszalöki bűncselekmények összefüggnek, azonos az elkövetői kör. 

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter május 4-én jelentette be Budapesten, hogy személyes kezdeményezésére a magyar nyomozók segítséget kérnek az FBI-tól a romagyilkosságok felderítéséhez. Ugyanezen a napon Bencze József országos rendőrfőkapitány megerősítette a hírt. Május 8-án Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója az MTI kérdésére szintén az FBI-nyomozók "bevetéséről" tett említést. 

A Borsod megyei Nagycsécsen 2008. november 3-án két embert, 2009. február 22-én Tatárszentgyörgyön egy apát és ötéves kisfiát lőtték agyon ismeretlenek, miután házukat felgyújtották. A Szabolcs megyei Tiszalökön pedig április 22-én lőttek agyon egy szintén roma származású embert. 
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!