Vár a balatoni riviéra - Megfigyelőtorony, gyermekpagony, strandröpi-pálya

Balatoni körkép - Van, ahol már tart, többségében azonban pünkösdkor kezdődik meg hivatalosan a balatoni strandszezon. Bár a fürdőhelyek nagy része az utóbbi években már megújult, azért mindig van mit szépíteni.

Kiss Nikolett

Az egy évtizeddel ezelőtti állapotokra visszatekintve ma már aligha akad túl nagy kifogásunk a balatoni fürdőhelyek infrastruktúráját illetően. 

Az utóbbi években szinte minden fürdőhely gyökeresen megváltozott, sok-sok millió forintból korszerűsödött, vizesblokkokat, biciklitárolókat, csomagmegőrzőt, kabinokat, gyermekmedencéket alakítottak ki. 

Persze, ez nem jelenti azt, hogy a strandok tulajdonosai, üzemeltetői hátradőlhetnének, hisz a régi állapotot fent kell tartani, az új igényeket pedig kielégíteni. 

Gőzerővel folynak a munkálatok az alsóörsi strandon is. Idén három újdonsággal bővül a kínálat a főszezonra, lesz gyermekpagony, megfigyelőtorony a vízimentőknek és hűsítő, vízpermetet szóró kapu is. 


A virágos kenesei utcákon jól esik egy kis séta a fürdőzés után
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)


Hebling Zsolt polgármester elmondta: mintegy tízmilió forintos beruházást jelentenek ezek a dolgok, a 66 négyzetméteres gyermekpagony építéséhez a Balaton Fejlesztési Tanácshoz pályáznak, a többi viszont önerő. 

Negyvenötmillió forintot fordított a két füredi strandra a város, tudtuk meg Ágoston Ferenctől, a Probio Kft strandokért felelős vezetőjétől. 

Az Esterházy strandon 1200 négyzetméternyi új járdaburkolatot hoztak létre, 6000 négyzetméteren parkosítás, virágosítás történt, de egy versenysportnak megfelelő strandröplabda pályát is kialakítottak. 

Az aktív pihenést kedvelők további öröme, hogy létesült egy kisebb streetball pálya is, valamint remélhetőleg egy homokos- lidós partszakasz is létesülhet a szezonra a kicsiknek. A Kisfaludy fürdőhelyen pedig két új játszóteret létesítettek. 

Szigligeten is a sportolóknak kedveznek az újítások, ugyanis homokos sportpályát létesítettek, ahol kézilabdázni, focizni, röplabdázni is lehet tájékoztatott Balassa Balázs polgármester. Ez mintegy kétmillió forintos kiadást jelentett a településnek. 

A jövő évi tervek között szerepel a fürdőhely körüli kerítés cseréje, ennek költsége hárommillió forint körüli összegre tehető. A strand egyébként hivatalosan, minden szolgáltatással pünkösdkor nyitja ki a kapuit. 

Almádiban az idén még nem, jövőre viszont jelentős változásokat tapasztalhat a fürdőző. Hegyi Zoltán vezető gondnok tájékoztatása szerint ugyanis ősztől 190 millió forintos pályázati pénzből a Wesselényi strand főbejárata újul meg teljesen. 

Az új, kétszintes épületben 200300 kabin, vizesblokkok, az emeleten öltözők, bár, kávézó és napozóterasz is helyet kap majd. De szeretnék a mai igényeknek megfelelően kialakítani a csúzdaparkot is. 

Azért már most is találkozhat némi kis újítással a fürdőző a május 15. óta nyitva tartó strandon, ugyanis a Wesselényi mellett a káptalanfüredin is árnyékolót szereltek a játszóterekhez, illetve felfrissítik homokkal a gyerekek partszakaszát is. 

*

Alsóörsön és Csopakon jövő héten dönt a testület a strandi belépőjegyek árairól. A júliusi áfa emelés miatt valószínűleg 440 forint körül lesz egy felnőtt jegy a két településen. 

A füredi Esterházyn az előszezonban még a tavalyi 680 forint érvényes, de főszezonra ez is változik. Szigligeten 400 forintért mehet be egy felnőtt a strandra, Almádiban a Wesselényin a tavalyi 380 forintos belépő 450 forint lett, ez már az áfa emeléssel együtt.

Ezek is érdekelhetik