Flitterképrekord

Gyarmat (ni) - Nyolc kiló flitter, 18 kiló gombostű, kilenc kiló gyöngy. Összesen közel 830 ezer elem. Ennyit használtak fel a gyerekek a gyarmati iskola újabb rekordkísérletén szerdától szombatig.

Nagy Imre

Bár már kitört a szünidő, az iskola tornatermében óriási a nyüzsgés. Több mint száz gyerek, egyforma piros pólóban dolgozik az asztaloknál, szurkálják a gyöngyöt és a flittert. A munkába a felnőttek közül is sokan beszállnak, ki szendvicset készít, ki a gyerekét ösztönzi még egy kis kitartásra. Pedagógusok, az iskola igazgatója is kiveszi részét a rekordkísérletből. Mindenki az órát figyeli, szombat délután van. A rekordkísérlet utolsó napja.

- Ősszel vetődött fel az ötlet, hogy a Stabilo támogatásával elkészítünk egy plakátot. Mivel a rendezvény nyár elejére került, olyat választottunk ki a rajzok közül, ami a vakációval kapcsolatos. Sok iskolát, települést megkerestünk, hiszen az volt a célunk, hogy minél több gyerek részt vegyen a munkában. Közel húsz településről, többek közt Veszprém megyéből is érkeztek diákok, több mint 140-en - mondja Hollenczerné Balogh Ilona, az esemény főszervezője. 

- A kép a támogatónk tulajdona, további sorsa az lesz, hogy különböző rendezvényeken bemutatják, sőt az egyik budapesti fesztiválra minket is meghívnak. A készítők közt az első osztályostól az egyetemistáig mindenkit megtalálunk. Harmaduk fiú, ez szinte minden rekordkísérletünkre jellemző szám. Négy napon át, napi tizenkét órát dolgoznak, három csoportban. Közben persze pihenhettek, mozoghattak is. A kép hat négyzetméteres. Gyöngyből, gombostűből, flitterből összesen 720 ezret használtunk fel a készítés során. Huszonnégy kazettából áll, ezeket külön-külön készítették a gyerekek, és egy nagy közös keretbe kerültek. A nagy kép mellett kisebb lógók, sakktábla, háromdimenziós kép is készül, csak úgy, szórakozásból. Számos támogatónk van, a Fornetti például finomságokkal látott el bennünket. Ezek itt, frissen, a kemencében készülnek.

- A további tervek? - mosolyog Ilona. - Ősszel folytatjuk a hagyományos versenyeket, és további iskolákat szeretnénk bevonni. Flitterből települések címereit fogjuk elkészíteni.

A magyar rekordok hitelesítője, Sebestyén István hétfőn járt az iskolában. A számítások szerint a rekordkísérlet 48 órája alatt a résztvevő gyerekek minden órában tizenhétezer elemet fogtak meg, amíg a kép elkészült. Pestiesen szólva: ez nem semmi!

Fotó: Nagy Imre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!