Készüljön klímatörvény - Hatszáz Veszprém megyei támogatta a civil kezdeményezést

Megyei körkép - Több mint hatvan országgyűlési képviselő, száztizennégy civil szervezet és több mint tízezer lakossági támogató sorakozott fel a Magyar Természetvédők Szövetségének Klímatörvény kezdeményezése mögé.

Németh F. Bernadett

A kezdeményezés szempontjából fontos esemény, hogy a Szili Katalin vezette Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács országgyűlési határozati javaslat elfogadását kezdeményezte az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítése érdekében, amelyet e hét elején nyújtottak be az Országgyűlésnek a tanács parlamenti képviselő tagjai. 

A határozatot remélhetőleg még júniusban elfogadja az Országgyűlés, amelyben felkéri a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanácsot az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítésére és decemberi benyújtására. 

Veszprémben a Klímatörvénnyel kapcsolatos kampány eredményeként több, mint 600 lakossági aláírást sikerült összegyűjtenie a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesületnek. 

Emellett a megyében felkeresett hat országgyűlési képviselő mindegyike támogatóként nyilatkozott a klímatörvénnyel kapcsolatban, illetve ezidáig közel 20 megyei civil szervezet állt a klímatörvény ügye mellé - tudtuk meg dr. Szalay Tímeától,  a Csalán egyesület elnökétől. 

A Természetvédők Szövetsége javaslata szerint a klímatörvény kimondaná, hogy Magyarországnak ütemezetten csökkentenie kell a fosszilis energia felhasználását. 

Ennek elérésére hatékony szabályozórendszert kell bevezetni, amely leghatásosabban  a természetvédők szerint  egy energiakvóta kereskedelmi rendszer lehet. 

Emellett szükség van egy mainál hatásosabb támogatási alap létrehozására, amelyből a lakosság és a közösségi intézmények finanszírozni tudják az energiahatékonysági és megújuló energia beruházásaikat. Ez jelentősen hozzájárulna a gazdaság élénkítéséhez is. 

A klímatörvény nemcsak környezeti célokat szolgál, de csökkenti az energiafüggőségünket és elősegíti a szociális igazságosságot és a gazdaság fejlődését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!