Autópályadíjak Európában

Veszprém - Jó hír nyaralni induló honfitársainknak, hogy Európa legtöbb országában nem emelkedett az idén az autópálya-matricák ára.

Szabó Péter Dániel

A magyar autósok szempontjából fontos országok közül Svájcban hajtottak végre emelést: a legfeljebb 3,5 tonnás járművek éves autópálya-matricája tíz százalékkal, 40 frankra emelkedett 2008-hoz képest. 

Szlovéniában 2009. július 1-től a matrica - amely 7 napig érvényes, a vásárlás napját is beleszámítva - 15 euróba kerül. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb látogató, aki egy hétre utazik az országba (szombattól szombatig, ami nyolc nap), gyakorlatilag meg kell, hogy vásároljon két matricát összesen 30 euróért (ez mindössze öt euróval kevesebb a korábbi hathónapos matrica áránál, amelyet 2009. július 1-től megszüntettek).

Egészen más nagyságrenddel számolhatunk viszont azokban az országokban, amelyekben a megtett úttal arányosan kell leróni az autópálya-használati díjakat. Franciaország és Olaszország mellett a jugoszláv utódállamok zöme és Görögország is ezt a rendszert alkalmazza. Így a Balkánon egy-egy viszonylag kis szakaszért kifizethetünk akkora vagy nagyobb összeget, amennyiért nálunk egy hétig lehet használni az autópályákat.

Az olasz és francia sztrádákon közismerten magas szakaszdíjakra kell felkészülni. Aki például a tarvisiói határtól Velencéig akar eljutni, annak több mint 11 eurót kell kifizetnie az úthasználatért, míg a Róma-Firenze szakasz egymagában 14,40 euróba kerül. Franciaországban a strasbourgi belépéstől Párizsig körülbelül 33 eurót kénytelen leróni egy autós.


(Illusztráció: Lovász Lilla)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!